X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
22/12/2017 |  10:39 | Аутор: РТРС

На ратиштима боравило или још борави 280 држављана БиХ

Према подацима Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ од избијања оружаних сукоба у Сирији и Ираку на том подручју боравило је или још борави близу 280 држављана БиХ.
Борци терористичке организације ИД - Фото: АП
Борци терористичке организације ИДФото: АП

"Све особе које су боравиле на наведеном подручју и вратиле се у БиХ биле су предмет рада Сипе и према њима су предузимане одговарајуће мјере и радње. Сипа настоји превентивно дјеловати па су одређене особе спријечене да оду у Сирију", потврђено је за портал "Кликс" из ове Агенције.

Из Сипе подсјећају да су у протеклом периоду реализовали више акција кодног назива "Дамаск" у оквиру којих је ухапшен већи број особа које се доводе у везу с организовањем, финансирањем, врбовањем и одласцима држављана БиХ на ратишта у Сирију и Ирак.

"Истовремено, због кривичних дјела у вези са одласком на страна ратишта и незаконито придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама, подигнуте су оптужнице против 20 особа", навели су из Сипе.

"Седам оптужених споразумно је признало кривицу за одласке на страна ратишта Сирије и Ирака. До сада су сви осуђени и нема ослобађајућих пресуда. Највећу казну, од седам година затвора, добио је Хусеин Боснић", рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Из Министарства безбједности БиХ навели су да су на подручју Сирије и Ирака крајем 2015. године боравиле укупно 52 жене и близу 70 дјеце из БиХ и према њиховим информацијама није забиљежен ниједан повратак жена и дјеце у БиХ са страних ратишта.

С друге стране, војно-политички аналитичар Хамза Вишћа тврди да се у БиХ вратио знатан број жена и дјеце учесника ратних дејстава на простору Сирије и Ирака.

"Међу аналитичарима је присутан податак да се у БиХ вратило близу 20 жена и двоструко више дјеце. Углавном су се вратиле с мужевима које су надлежни органи власти процесуирали. Негдје се спомиње податак, нисам био у прилици да га провјерим, да се вратила и жена чији је муж погинуо у борбеним дејствима", тврди Вишћа.

Он истиче да, за разлику од жена из земаља ЕУ које су већином ишле да би учествовале у борбеним дејствима, жене из БиХ су одлазиле као подршка мужевима, те да је најмасовнији одлазак жена забиљежен 2014. и 2015. године када је терористичка организација "Исламске државе" позвала регрутоване борце да дођу са супругама.

Вишћа сматра да је свима који су живјели у зони ратних дејстава по повратку пружена психолошка помоћ, али да БиХ није озбиљно схватила изазов који са собом носе повратници с ратишта, било да се ради о мушкарцима, женама или дјеци.

Извор: Срна