latinica  ћирилица
06/02/2018 |  11:27 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

Наплата потраживања највећи проблем јавних предузећа

Систем наплате правоснажних потраживања један је од највећих проблема са којима се суочавају јавна предузећа, јер је немогућност добијања података о дужнику са циљем утврђивања његове имовине једна од основних препрека за ефикасан извршни поступак у БиХ, рекао је члан Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Селим Карамехић.
"Унапређење извршног поступка у БиХ избором ефикасног средства извршења", - Фото: СРНА
"Унапређење извршног поступка у БиХ избором ефикасног средства извршења",Фото: СРНА

Уочи округлог стола под називом "Унапређење извршног поступка у БиХ избором ефикасног средства извршења", који се одржава на Илиџи, Карамехић је навео да ће учесници својим сугестијама, примједбама и приједлозима помоћи проналажењу оптималног начина рјешавања извршних предмета.

"До сада смо наилазили на проблеме са добијањем података о адресама извршеника, њиховој покретној и непокретној имовини, што је компликовало и успоравало процес наплате потраживања. То нас је довело у ситуацију да правоснажне судске одлуке, те извршне и вјеродостојне исправе које нису оспорене, не могу бити наплаћене", истакао је Карамехић.

У округлом столу учествују представници судова, јавних предузећа која имају велика потраживања, банака, затим нотари, те представници Агенције за заштиту личних података.

Руководилац Пројекта унапређења ефикасности правосуђа-два Ана Билић Андријанић, који се фокусира на ефикасност рада судова и одговорност судија и тужилаца, нагласила је да је извршни поступак важан сегмент у ефикасности судова.

"Ако не можете да извршите пресуду, без обзира на то што сте брзо завршили парницу, грађанин није добио задовољење својих права", каже Андријанићева.

Она је додала да је извршни поступак веома компликован у БиХ јер је Закон о извршном поступку комплексан и захтијева много времена.

Андријанићева је као највећи проблем навела средство извршења јер онај ко тражи извршење нема информације о банковним рачунима дужника.

Самим тим, како каже, извршилац тражи да се наплата врши на покретној имовини.

"Веома је тешко извршити попис, а када је извршен, грађани нису заинтересовани за куповину тих ствари, па у већини случајева то извршење пропада. Без обзира што сте побиједили у грађанском поступку, ви не добијете наплату својих трошкова", појаснила је Андријанићева.

Она је као други велики проблем навела комуналне предмете који су у 80 одсто случајева неријешени.

"На овом скупу желимо да представимо анализу коју је ВСТС урадио још 2015. године за избор најбољег начина рјешавања ових предмета, оснивањем јавних агенција или приватних извршилаца. Сада смо у фази формирања радне групе, на челу са Министарством правде БиХ, ентитетским министарствима и судовима, како би пронашли оптималан начин да ти предмети буду измјештени из судова", истакла је Андријанићева.

Округли сто, чији је циљ отварање јавног дијалога о идентификацији оптималног модела системског рјешења извршног поступка у БиХ, као и промоција ефикасног средства извршења у складу са важећим законима у БиХ и препорукама ЕУ, организовао је ВСТС БиХ.

Извор: СРНА