latinica  ћирилица
06/02/2018 |  15:10 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

"Фрименове оптужбе измишљотина, лаж и обмана"

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је Срни да су измишљотине, пропаганда и обмана оптужбе холивудског глумца Моргана Фримена да су Срби криви за рат у бившој Југославији, геноцид и етничко чишћење, а које је изнио у документарној емисији "Прича о нама" на каналу "Национална географија".
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

"То је измишљено и нетачно. Враћамо се на почетак сукоба у БиХ, када је Харис Силајџић пласирао дезинформацију да је до маја 1992. године убијено више од 200.000 муслимана, а онда се 20 година послије испоставило да је укупан број погинулих у БиХ из сва три народа испод 100.000", нагласио је Савчић.

Он је истакао да га је тако озбиљан научни медиј, који има сврху да образује и да научи људе нечему новом, који и сам радо гледа, сада довео у дилему да ли је било шта од онога што они показују истина или су то обични спекуланти и преваранти.

"На овом примјеру се показује да су они управо то", поручио је Савчић.

Према његовим ријечима, тврдње изнесене у тој емисији апсолутно нису тачне, јер Срби нису почели рат.

"Срби су били прихватили све, били су спремни да остану у БиХ, без обзира што смо створили Југославију, што смо имали свако право људско, овоземљско и Божије да се боримо за државу коју смо створили 1918. године и да је сачувамо бар у оним границама у којима живи српски народ", истакао је Савчић.

Он је нагласио да су Срби за рачун мира прихватили да остану и у БиХ, али само под условом да не буде 100 одсто муслиманска власт на 100 одсто територије БиХ.

"Да ли је господин Фримен радио истраживање када је почело наоружавање муслиманског народа? Да ли му је познато да су у августу 1990. године, готово двије године прије почетка рата, муслимани имали наоружану јединицу у џамији у Устиколини", упитао је Савчић.

Предсједник БОРС-а упитао је и да ли је Фримен знао колико је Срба страдало у Подрињу.

Осврћући се на Фрименове тврдње о Сребреници, Савчић је рекао да је оно што се десило 1995. године било без плана, што је прије неколико дана потврдио и један од судија у Хашком трибуналу.

"Зашто њега Фримен није консултовао, умјесто острашћеног новинара Хаџифејзовића", рекао је Савчић.

Савчић је навео да је сада питање како то исправити поред једног тако моћног медија.

"Шта ми можемо урадити као мали народ и мала држава, са ограниченим капацитетима у смислу да наши медији допру до оних до којих је допрла `Национална географија` и да кажемо ово је све потпуно измишљено", додао је Савчић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је Срни да је над српским народом у новијој историји три пута почињен геноцид, те да је највеће лицемјерство и идиотизам оптужити Србе за рат у бившој Југославији, геноцид и етничко чишћење како је то у документарној емисији на каналу "Национална географија" урадио холивудски глумац Морган Фримен.

"Срби су страдали у Првом свјетском рату доласком Аустроугарске и формирањем Добојског логора, те прављењем тампон зона на ријеци Дрини, затим у Другом свјетском рату од усташких клерофашиста организованих у Независну Државу Хрватску /НДХ/, и на крају деведесетих година прошлог вијека", рекао је Савановић.

Он је истакао да је лицемјерство и идиотизам називати Србе геноцидним народом.

"Они геноцидним називају остатке српског народа, јер је у НХД, према њемачким подацима 1941. године, од шест милиона становника било 1.950.000 Срба, а данас су Срби у Хрватској статистичка грешка, а у БиХ су преполовљени", поручио је Савановић.

Савановић је нагласио да историјске чињенице, подаци и статистика и све оно што се догађало српском народу говори да су "они идиоти који праве такву причу са мржњом настројени према свему оном што је српско".

Предсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић изјавила је за Срну да холивудски глумац Морган Фримен и канал "Национална географија" заслужују тужбу због тврдњи да су Срби криви за рат у бившој Југославији, геноцид и етничко чишћење, које су изнесене у документарној емисији "Прича о нама" на поменутом каналу.

"Оптужбе изнесене у тој емисији су накарадне, злонамјерне, с циљем да се оцрни српски народ и Република Српска", истакла је Рајилићева.

Она је додала да би најмање што би Фримен могао да уради било да направи емисију са српским жртвама.

"Нека саслуша нас жене жртве рата да му, док смо још живе, кажемо које смо злочине преживјеле. Нека о томе направи емисију ако је јунак и ако буде могао да слуша све те страхоте", нагласила је Рајилићева.

Ветерани Републике Српске упутиће директно писмо холивудском глумцу Моргану Фримену због оптужби да су Срби криви за рат у бившој Југославији, геноцид и етничко чишћење, које је изнио у документарној емисији "Прича о нама" на каналу "Национална географија" и захтијевати да саслуша и српску страну.

Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић истакао је за Срну да је необично да један телевизијски канал као што је "Национална географија" објави класичну политичку неистину, те да се уопште бави тим питањима.

"Нас не изненађује што Фримен говори на тај начин јер располаже само са једном истином - истином коју му је саопштио новинар Сенад Хаџифејзовић. Оно што нас зачућује је прије свега та новинарска непрофесионалност да се пласира нешто као готова истина, а да није саслушана друга страна", оцијенио је Вукотић.

Он је позвао и сва друга удружења из Републике Српске проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата да упуте протестна писма Фримену, јер како је навео, не може остати имун ако добије толики број писама са истином Срба.

"Као предсједник Удружења 'Ветерани Републике Српске' сматрам да иза оваквих ствари треба да извучимо поуке колико је битно да ми Срби једни на друге не ударамо, јер смо у ситуацији да често једни друге прозивамо за ствари у којима треба посебно да се подржавамо", констатовао је Вукотић.

Видљиво је, упозорава он, да сви центри моћи којима је стало до нестанка Републике Српске диктирају своје истине.

"Због тога морамо бити јединствени у сваком погледу, јер само нас јединство може очувати", поручио је Вукотић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је Срни да су неистините тврдње холивудског глумца Моргана Фримена да су Срби криви за рат у бившој Југославији, те да Српска мора адекватано одговорити на овакве провокације тако што ће организовати изложбе и приказивати филмове у свијету о страдању српског народа из посљедњег рата.

"Поставља се питање на основу чега је Фримен изнио овакве тврдње, можда након разговора само са бошњачким политичарима и представницима њихових жртава рата. Зашто није дошао у Кравице, Сијековац, Мркоњић Град и на Казане и многа друга мјеста да види српске масовне гробнице и у том случају би имао објективан став", упитао је Митровић.

Он је рекао да је, након оваквих изјава, очито да су Срби мислили да је потписивањем Дејтонског мировног споразума завршен рат у БиХ, док бошњачка страна не мисли тако, јер наставља да медијски и на сваки други начин убјеђује свијет да је истина оно што није истина.

"Очито је да је Фримен добро припремљен, као што су били и други амерички глумци Анђелина Џоли и Ричар Гир, који су у неким филмовима презентовали такве и сличне информације и податке о Србима у свијету", каже Митровић.

Митровић закључује да Република Српска мора на адекватан начин одговорити на овакве неистине и провокације и организовати изложбе и приказивати филмове у свијету о страдању српског народа у посљедњем рату, као што је недавно био случај изложбе о Јасеновцу у Њујорку.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да изјава холивудског глумца Моргана Фримена да су "Срби криви за рат у бившој Југославији, геноцид и етничко чишћење" показује да он не познаје добро историју ових простора, јер српски народ од свог постанка никада није водио освајачке, већ искључио одбрамбене ратове.

"Када се кроз историју одбранио као што је био случај у Првом свјетском рату и када су то признале велике свјетске силе, српски народ није помјерао границе и узимао туђе, већ је остао на својим територијама, као што је данашња Србија", рекао је Дукић Срни.

У документарној емисији "Прича о нама", коју на каналу "Национална географија" води познати холивудски глумац Морган Фримен, изнесене су тврдње да је српски народ крив за рат на просторима бивше Југославије, као и за геноцид и етничко чишћење у Сребреници.