latinica  ћирилица
20/02/2018 |  18:23 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Драган Мектић - дио удруженог пропагандног подухвата? (ВИДЕО)

Након што је медијски спин о паравојним јединицама у Српској завршио на свјетским насловним странама, аналитичари питају зашто министар безбједности БиХ, Драган Мектић није затражио ни један доказ о наводном обучавању припадника Србске части у Српско-руском хуманитарном центру или терористичким акцијама руских Ноћних вукова, прије него што их је прогласио паравојним формацијама?

 За потребе сарајевске пропаганде, Мектић се на руске мотористе, обрушио након пријема код предсједника Српске, док се -само годину дана раније, са њима, поносно фотографисао.

Од нишке теретане, до насловних страна свјетске штампе, нашла се организација Србска част, а да притом ни прстом нису мрднули, јер до јануара ове године, када је њихово присуство на прослави Дана Републике искоришћено за бацање љаге на Српску, годинама су спроводили исте активности, обилажење прослава, позирање, величање Путина, и судећи по друштвеном профилу, промовисање властите марке одјеће. Да ли ће дуксеве и даље продавати по 20 евра или ће повећати цијену сада када су, како спин каже, врхунски обучени специјалци, обучени ни мање ни више него у српско-руском хуманитарном центру, нису открили.

"Тај руски центар, ако сте икада ишли тамо, могли сте да видите, то није мјесто, ту нема полигона за тако нешто. На крају крајева, Руси су рекли, ко год хоће може да дође да види", рекао је политички аналитичар Александар Павић.

"Којим паравојним формацијама? Ко је могао да обучава у хуманитраном центру и на који начин и шта су то могли да раде кад је то један обичан хуманитарни центар гдје се налази хангар?", упитао је стручњак за маркетинг Саша Боројевић.

Осим српско-руског центра, који је до сада претресла и њихова четири ватрогасца испитала свака могућа делегација и новинарска екипа која је исказала интересовање, у чланку се као спонзор паравојне Србске части наводе руски Ноћни вукови, што говори од кога је дошао спин и шта му је циљ кажу, аналитичари. 

Нејасна је, како кажу аналитичари, само улога, како кажу, сарајевског корисног шрафа, министра безбједности, који је први реаговао на писања журнала и потврдио измишљену причу. Мислили су, кажу да је изманипулисан, све док се није појавила фотографија Мектића који позира са Ноћним вуковима, чиме је било јасно да је свјесно рекао неистину.

"Мектића нико не користи, он свјесно учествује у овом здруженом злочиначком, пропагандном подухвату", сматра Павић.

Упркос чињеници да је ова прича суштински лажна вијест, можда би нас, кажу стручњаци, требала натјерати, да размишљамо у којој ће се мјери у наредном периоду против Републике Српске водити овакав специјални рат.