X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
05/03/2018 |  15:22 ⇒ 18:29 | Извор: РТРС

Зворник: Послодавци највише траже раднике занатске струке (ВИДЕО)

Према евиденцији Бироа за запошљавање, више од 4.700 лица на подручју Зворника активно тражи посао. На прву прилику чека и више од 200 дипломираних економиста и правника. И док друштвена занимања постају суфицитарна на тржишту, послодавцима све више треба квалификован кадар, којег у Зворнику недостаје, прије свега занатске струке.
ТШЦ Зворник - Фото: РТРС
ТШЦ ЗворникФото: РТРС

Електромонтери, фасадери, графичари, кувари, обућари, вариоци и зидари постали су дефицитарна занимања у Зворнику и кадар који је посљедњих година најчешћа жеља послодаваца.

Горан Петровић, шеф Бироа за запошљавање у Зворнику каже да мали број младих који се након основног образовања опредијеле за занимања која, како истиче, имају неку будућност, имају перспективу, за разлику од друштвених занимања. )

Итекако су тражени и квалификовани електричари, аутомеханичари и аутолимари. Имајући све у виду, ученик Несад Мујкић је прије двије и по године уписао аутомеханичарски смјер.

"Од малена сам волио радити око механике, око аута, тако да данас имам вољу за тим. Надам се запослењу пошто са овим занатом ријетко ко остаје незапослен", каже Мујкић.

Како би пратили тржишне трендове, зворнички Средњошколски центар је у наставни програм уврстио куварски смјер. Техничко-школски центар увео је смјер руковаоца грађевинских и утоварних машина, вариоца, а враћен је и смјер ПТТ манипулатора и хемијских техничара, док ће се смјер обрађивање метала резањем наћи у понуди од септембра.

Горан Грујић, директор Техничко школског центра Зворник, наглашава да су и ове као и претходних година, испитивали потребе тржишта и интересовање ученика. На основу тога, каже, направили су промјене у плану уписа.

Зворничком тржишту рада недостаје и грађевинских и хемијских техничара, програмера, медицинских сестара, дипломираних ветеринара и машинаца.