latinica  ћирилица
05/03/2018 |  18:19 ⇒ 06/03/2018 | 08:45 | Аутор: РТРС

И даље траје деблокада заметених села; екипа РТРС-а у Босанском Грахову! (ВИДЕО)

Након позива руководства општине Босанско Грахово, припадници Оружаних снага БиХ од јуче раде на прочишћавању путне комуникације у снијегом завијаним селима. Од данас пут је проходан до српског села Стожишта, у којем живи једно домаћинство. На врата им је, међу првима, након више од петнаест дана, покуцала и наша екипа.
Пробијање пута у Босанском Грахову - Фото: РТРС
Пробијање пута у Босанском ГраховуФото: РТРС

Пут до села Стожишта је проходан. Машине и данас раде. Бране и Велинка Кнежевић, једини становници Стожишта, дочекали су нас са осмијехом на лицу. У протеклих 15 дана били су затвореници у сопственој кући. Велики наноси снијега задали су им проблеме, међутим, спремно су дочекали зимске недаће.

"Храну смо спремили у десетом мјесецу, првенствено брашно, око 500-600 килограма да нам буде до маја мјесеца. Никад не знамо какво ће вријеме бити", прича Велинка. 

Спремили су Кинежевићи и залихе лијекова, а једино су јутра посљедњих неколико дана била без кафе. Међутим, да је сњежна блокада пута још потрајала, стока би остала гладна јер им је понестало сијена које су протеклих дана набавили у сусједном селу.

Пут је просјечен до засеока Бикићи, након тога долази село Тишковац које је од Босанског Грахова већ потпуно одсјечено двије седмице. Додатни проблем на путу према Тишковцу представљају одрони и неприступачан терен. Ипак, надлежни очекују да ће сутра успјети доћи до овог села.

"У овом дијелу већ смо пришли породици у Стожиштима, а у самом Тишковцу имамо петнаестак домаћинстава којима морамо помоћи јер фактички већ петнаести дан немају комуникацију, храну, лијекове...Надам се да ћемо сутра доћи до свих петнаест домаћинстава", рекао је Душко Радун, начелник општине Босанско Грахово.

Високи сњежни наноси проблеме су протеклих дана проузроковли и у општини Гламоч. Све расположиве снаге раде на рашчишћавању путева до завијаних села.

"Ситуација је релативно добра. Јуче смо очистили село Секеровце, данас је багер отишао да чисти село Роре, а сутра ће очистити Црни врх. Можда преостану још неке кратке дионице, али може се рећи да смо завршили са чишћењем", истакао је Небојша Радивојша, начелник општине Гламоч. 

Док руководства снијегом затрпаних општина у Кантону 10 већ данима покуашавју да обезбиједе проходност на путевима до села, становници овог краја надају се да ће зима ускоро престати са показивањем зуба, јер ове године им је, како кажу, задала много главобоље.