X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
06/03/2018 |  09:13 | Извор: РТРС

Мандић: Хитно обавити ексхумацију у Високом

Предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић затражио је да Институт за нестала лица БиХ приоритетно узме узорке 365 посмртних остатака Срба који су довезени из Сарајева и закопани у гробљу у Високом са муслиманским вјерским обиљежјима, иако нису идентификовани.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Мандић је рекао да је од члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Николе Перишића затражио да узорци што прије буду узети.

"Пренио сам Перишићу да у Високом треба откопати десет гробних мјеста по случајном узорку и однијети их у Бањалуку, како би било провјерено да ли се у једној гробници налазе кости од само једног тијела, а затим од ИЦМП-а /Међународна комисија за тражење несталих лица/ затражити крвне узорке", навео је Мандић.

Он је за истакао да је ријеч о 365 тијела несталих сарајевских Срба.

"Мало их је комплетних и у једном сандуку има остатака и од чак осам тијела. То ми је рекао радник ИЦМП-а из ДНК лабораторије у Тузли. То су посмртни остаци Срба који су се налазили у комплексу око Медицинског факултета у Сарајеву. Сви имају ДНК налазе", каже Мандић.

Перишић је рекао да је прихватио Мандићеве захтјеве и да ће наредних дана имати састанак са вршиоцем дужности главног тужиоца БиХ Горданом Тадић у вези са ратним злочинима почињеним над Србима.

"Као приоритет кандидоваћемо питања тражења несталих у Сарајеву на локалитетима Алипашино поље и Казани, те ревизију посмртних остатака закопаних у Високом. Захтјеви за ексхумације поднесени су чак и прије осам година, а ништа није урађено", навео је Перишић.

Он каже да вјерује да ће Тужилаштво одредити оперативног тужиоца који ће се бавити само овим пословима, како би биле избјегнуте велике и неоправдане паузе у тражењу несталих.

Неидентификовани посмртни остаци, пронађени углавном на ширем подручју Сарајева, без знања јавности и породица несталих укопани су у комплексу гробља у Високом крајем прошле године на 163 гробна мјеста.

Извор: СРНА