X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
07/03/2018 |  12:21 ⇒ 12:58 | Извор: РТРС

Беванда: Чека се потписивање споразума између Србије и БиХ

Предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Вјекослав Беванда рекао је да је за реализацију изградње граничног прелаза између Србије и БиХ на мосту "Братољуб", између Братунца и Љубовије, задужена УИО БиХ, али да не може урадити ништа, јер није потписан споразум између ове двије земље.
Братунац, Љубовија (фото: Google Earth) -
Братунац, Љубовија (фото: Google Earth)

"БиХ је упутила иницијативу и мора да буде одређена категоризација прелаза. Наш циљ је да то буде прелаз највише категорије, за путнике и робу. БиХ је завршила са том иницијативом и чека се да Влада Србије одреди своје представнике и да буде усаглашен споразум на основу којег ће бити утврђено шта ће бити грађено и рађено", рекао је Беванда.

Према његовим ријечима, на основу тог споразума биће расписан тендер.

Беванда, који је и министар финансија и трезора у Савјету министара, истакао је да нема ни грађевинске дозволе због нерјешавања имовинско-правних односа.

За расписивање тендера за градњу граничног прелаза, за који је обезбијеђено 11 милиона КМ, неопходно је да Савјет министара прво да сагласност на уговор између Владе Републике Српске, Министарства саобраћаја и веза Српске и УИО БиХ, којим Влада Српске даје Управи земљиште на кориштење док год постоји потреба за постојање граничног прелаза.

Осим ове сагласности, Савјет министара треба да усвоји и споразум између Савјета министара и Владе Србије о изградњи и успостављању заједничког граничног прелаза на локацији Братунац-Љубовија.

Овај споразум Влада Србије је већ усвојила и само се чека разматрање Савјета министара, иако је Министарство комуникација и транспорта БиХ упутило споразум у процедуру још крајем октобра прошле године и након тога неколико пута писало ургенције тражећи да се Савјет о њему што прије изјасни.

Мост "Братољуб" завршен је половином прошле године, али због непостојања граничног прелаза још није у функцији.

Извор: СРНА