X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
13/04/2018 |  17:53 | Извор: РТРС

Врањеш: Пробосански Мектић бошњачкој елити служи као спинер и забављач доконе јавности

У посљедњој емисији Поштено код Душке Јуришић на Федералној телевизији, гост је био министар безбједности БиХ Драган Мектић.
Александар Врањеш (Фото: nspm.rs) -
Александар Врањеш (Фото: nspm.rs)

Текст Александра Врањеша, професора Факултета политичких наука Бањалука, преносимо у цијелости:

Двојац занимљив утолико што су обоје пробосански оријентисани, иако долазе из она друга два конститутивна народа гдје то није честа појава.

Једна од тема разговора била је и фамозни извјештај о безбједносним пријетњама у БиХ. Медији су раније нагађали да тај извјештај садржи информације о наводних 14 паравојних формација на територији БиХ, од чега је њих 11 из Републике Српске. Мектић је и у емисији упорно тврдио да је извјештај настао на основу обавјештајних података више агенција, чиме му је ваљда хтио дати додатно на кредибилитету.

Без обзира, информације из извјештаја нису прошле на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ. Извјештај је пао, колико год Мектић пост фестум покушавао да га "опере" заједно са Душком Јуришић на ФТВ-у.

Ипак, због ознаке тајности, јавност ни након сједнице Заједничке комисије, није сазнала шта је био садржај извјештаја. Тако да можемо само да нагађамо да ли су се ту нашле неке од ранијих изјава министра Мектића, као нпр. да се у Српској ради на формирању паравојних формација уз помоћ удружења Србска част, затим да "млади Срби пролазе војне обуке у камповима у Русији"; да се у Српској организују специјалне групе за прављење физичког притиска на грађане пред наредне изборе; да Република Српска непотребно гомила оруже "које може бити погрешно искоришћено на разне начине", итд.

Али, да не бисмо скроз остали у "тами незнања" потрудила се сама уредница емисије Поштено, емитујући прилог од четири минуте и 18 секунди у којем је наставила са спекулацијама о томе шта је била садржина сад већ бившег извјештаја.

Ваљда им је важно одржати ову тему "на животу" по сваку цијену, тако да аутори прилога нису обратили пажњу на ранију Мектићеву изјаву да у извјештају није било никаквих лица која су на "црним" или било каквим листама пријетњи по националну безбједност у БиХ, поготово не оних лица која су се раније помињала у медијима.

Без обзира, прилог Душке Јуришић је морао још једном у "прајм тајму" да понови сва ранија непотврђена нагађања на тему ко су то главне пријетње по безбједност у БиХ.

Прилог је наравно почео са Равногорским четничким покретом који је представљен на првом мјесту безбједносних пријетњи у БиХ, све заједно са пензионисаним војводом Славком Алексићем. Затим слиједи удружење "Република Српска - Част отаџбине", које повезују са неким бившим припадницима Војске Републике Српске.

Ту је и незаобилазна Србска част, али и појединици као што су професор Предраг Ћеранић, аналитичар Џевад Галијашевић и новинар Мирослав Лазански.

Опасностима по безбједност грађана, које долазе из Републике Српске, новинари ФТВ-а су посветили ттри минуте и 30 секунди укупног трајања прилога. Затим су се осврнули на пријетње из ФБИХ наводећи спортска и бајкерска удружења, затим клуб борилачких вјештина Аскери и "аирсофт" клуб Црна муња. Прилог су завршили поменувши и удружење ветерана Зелене беретке, а пред сам крај, у пола реченице, натукнули су да се по медијима спомињу и радикални селефисти.

На опасности из Федерације БиХ у другом дијелу истог прилога, новинари ФТВ-а су посветили укупно 48 секунди или 18 одсто утрошеног времена спорног прилога. Поштено, нема шта!

Колико год одговарало уредници Јуришић и њеним новинарима да спекулишу са непровјереним информацијама које су одбачене од стране Заједничке комисије, у једном другом парламенту - прије двије недеље - могли су се чути сасвим опречни ставови.

Наиме, Маријана Петир, независна хрватска посланица у парламенту ЕУ, као из ведра неба је изјавила током заједничког састанка Пододбора за безбједност и одбрану и Одбора за спољне послове у Европском парламенту, како Босни и Херцеговини пријети радикализација муслимана, а коју подстиче новац из исламских земаља.

Том приликом посланица Петир је изразила забринутост јер Хрватска граничи са БиХ, а свима је познато да уз ту границу ничу вехабијска насеља у која се враћају страни борци и који радикализују муслиманско становништво у БиХ.

На крају, Петирова је упутила питање представницима Европске комисије – да ли прате доток новца из Саудијске Арабије, Турске и других исламских земаља у БиХ, јер се очигледно "тај новац шаље како би се радикализовало становништво што доводи до могућих сигурносних претњи"?

Откуд сад ово? Зар никог није било у ЕУ парламенту да упути реплику посланици Петир и да укаже на стварне проблеме у БиХ у виду Славка Алексића, Ћеранића, Галијашевића и Лазанског, све заједно са српском дјецом у војним камповима у Русији?

Очигледно, кад нема нико други, реплика је стигла из Кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ у виду "свебошњачког одговора".

Наиме, дан након емисије Поштено, а вјероватно као израз љубоморе због хрватско-српских састанчења по Херцеговини, Бакир Изетбеговић окупио је бошњачке представнике у политичком и јавном животу у БиХ, као и представнике Исламске заједнице, да продискутују, између осталог, "безбједносне пријетње са којима се БиХ суочава".

У саопштењу који је услиједило одбацује се "дрска, увредљива и потпуно неоснована" тврдња о плановима за стварање исламске државе на тлу БиХ.

"Најоштрије осуђујемо неутемељене тврдње о радикализацији и бујању насилног екстремизма код Бошњака. Крајња и намјера таквих ксенофобичних исламофобичних тврдњи је да се свјетска јавност затрује лажном представом о БиХ, а нарочито о њеним грађанима муслиманима, као о тобожњој безбједносној пријетњи, те да их се на тај начин политички делегитмише", наводи се у једном од закључака са наведеног састанка.

Очигледно су Бакир Изетбеговић, реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин еф. Кавазовић, али и остали присутни Бошњаци из политичке и академске заједнице, реаговали на изјаву посланице Маријане Петир. Оно што свакако збуњује, како ова групација у својим закључцима нигдје није споменула оних 11 паравојних формација из Републике Српске због којих Душка Јуришић не може ноћима да спава?

Изгледа да у бошњачкој политичкој и интелектуалној елити, пробосански министар Мектић има улогу интерног спинера за домаћа гласила и дежурног извора за наручене текстове у иностраним медијима, да не кажемо забављача доконе јавности, али када се на званичним састанцима ЕУ парламента чују кључне ријечи: БиХ, радикализација, муслимани, Бошњаци, вехабије, страни борци и слично, онда се прелази из сфере медијског спиновања у озбиљну кризну ситуацију у домену политичких односа с јавношћу.

Тада реагује дотична елита и то све некако повезује са наводном лошом позицијом Бошњака у Српској и угроженошћу њиховог идентитета у БиХ (у којој су узгред најбројнији народ!) уз неизбјежне приповјетке о "браниоцима и агресорима" из деведесетих година.

Могло би се закључити, кад неко "одалами" Бошњаке у званичним иностраним круговима, они се аутоматски позивају на стереотипе из рата које би као "магичне ријечи" требале да обришу све "мрље" у колективном имиџу: Њима би ваљда постојећа позиција жртве у западним међународним круговима, требала бити доживотна гаранција да им унапријед буду опроштени и радикализам, вехабизам, селефизам, ИСИЛ, умјешаност у терористичке акте, страна ратишта и многи други посртаји.

Али, као што живот зна бити циничан, на крају тог истог дана, није била само вијест да се бошњачка политичка, вјерска и интелектуална елита обратила Урби ет Орби. Дешавања тог дана зачинила је акција јединица СИПЕ, који су на територији Сарајева лишили слободе два лица бошњачке националности под сумњом да су починила кривично дјело тероризам, заплијенивши одређену количину оружја и заставе које асоцирају на оне које користи Исламска држава. О темпора, о морес!

Сад би једни рекли – коинциденција, а други да је у питању пех.

Па гдје баш сад да ухапсе потенцијалне терористе у Сарајеву кад треба доказати европским парламентрцима да тога нема у БиХ?

Таман кад су се договорили са Јуришићком да потенцира само оних 11 непостојећих паравојних формација из Српске, Алексића, Ћеранића, Галијашевића и Лазанског!

Уз то све, баш је сад тај Мектићев извјештај нашао да "падне"! И ко је дозволио Мектићевом куму – директору СИПЕ – да хапси по Сарајеву? И Јуришићева је својом емисијом баш сад морала показивати суноврат новинарства? Све се уротило!

Једини излаз да се "одвеже шуха" јесте да се она хрватска посланица под хитно санкционише у БиХ! Да постане "персона нон грата", па да се ресетујемо и повратимо у онај "нормални" бх. политички живот у којем радикални селефисти не играју никакву улогу, а гдје су главна безбједносна пријетња нека српска дјеца у Русији!

Извор: Све о Српској