latinica  ћирилица
15/05/2018 |  20:40 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Хапшење Шарца закаснило годину дана

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић оцијенио је у изјави Срни да је данашње хапшење Елвира Шарца, вјероватног саучесника у убиству инжењера и експерта за беспилотне летјелице Мухамеда Зуарија у граду Сфакс у Тунису, добро дошло, али да је закаснило годину дана.
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

Галијашевић појашњава да је Шарчев саучесник Ален Чамџић још у марту ухапшен у Хрватској и прије пет дана Суд у Великој Горици донио је одлуку о изручењу Чамџића Тунису по црвеној Интерполовој потјерници.

"Суд у Великој Горици сматра да је Тунис пружио довољно доказа да је овдје ријеч о тероризму као сложеном кривичном дјелу и да су управо Ален Чамџић и Елвир Шарац починиоци тог дјела. Тек послије пресуде суда у Великој Горици и одлуке о изручењу Тунису држављанина БиХ, ухапшен је Елвир Шарац", рекао је Галијашевић.

Он сматра да је то посљедица лошег антиуставног рада безбједносних и обавјештајних структура на нивоу БиХ, а прије свега Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ.

"ОБА се предуго бавила и себи као задатак узела да руши уставни поредак, радећи на деструкцији Републике Српске, нападајући и обавјештајно и контраобавјештајно и Србију и Републику Српску и утицајне кадрове. Дакле, ОБА је пропустила да уради ову важну ствар", истиче Галијашевић.

Према његовим ријечима, партнер Елвира Шарца је у марту ове године мирно ушао у авион на Аеродрому Сарајево, да би послије сат времена био ухапшен на загребачком аеродрому.

"То значи да наше службе нису дјеловале на вријеме и да можда хапшење Шарца може бити више заштитна мјера, него жеља да се ово убиство инжењера из Туниса на одређени начин заташка и уклони штета. Ми сада имамо једног држављанина који у Хрватској отворено говори о томе шта је радио у Сарајеву и зашто га нико није приводио и хапсио, а сада буквално имамо склањање Шарца, да би био стављен под контролу", сматра Галијашевић.

Он је додао да је данашње хапшење закаснило годину дана и можда није усмјерено на истраживање овог кривичног дјела и испоруку осумњиченог Тунису, него превасходно на његову заштиту.

"Ако погледамо начин на који дјелују безбједносне агенције на нивоу БиХ, видјећемо да нема повјерења, нема заједничке координације, већ да се играју одређене игре против уставних државотворних ентитета", рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, у овој земљи се подмећу и организују афере и подржава излазак народа на улице са било каквим поводима.

"Дакле, наше службе не раде свој посао, а да га раде, видјеле би да је систем СДА и Алије Изетбеговића створио гомилу убица у оквиру и безбједносног и војног одбрамбеног система и да те убице раде за многе различите господаре, па чак и за Израел. Колико је тек таквих професионалних убица, починилаца терористичких акција које убијају за Саудијску Арабију, то је питање за нас", наглашава Галијашевић.

Он је додао да јавност то треба држати у фокусу и присилити безбједносне агенције у БиХ да одговоре изазову и истраже ово кривично дјело и санкционишу, те да буду на услузи Тунису и сарађују са земљом која је била мета терористичког напада из БиХ.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ ухапсили су данас држављанина БиХ за којим је Тунис расписао црвену Интерполову потјерница због основа сумње да је извршио кривична дјела у вези са тероризмом.

Након криминалистичке обраде осумњиченог, он ће бити предат судији за претходни поступак Суда БиХ на даље поступање, саопштено је из Сипе.

Федерални медији из извора блиских истрази преносе да је ухапшен 38-годишњи Елвир Шарац, који се сумњичи да је, заједно с Алемом Чамџићем Чамцем, учествовао у ликвидацији Мухамеда Зуарија у Тунису.

Туниски инжењер Мухамед Зоуари убијен је у децембру 2016. године испред своје куће док је улазио у аутомобил. Убица, или више њих, испалио је у њега шест метака.