latinica  ћирилица
16/05/2018 |  20:13 | Аутор: СРНА

"Неће бити дозвољено да мигранти одлучују гдје ће боравити"

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да ће у Сарајеву врло брзо бити расформирано шаторско насеље, те да неће бити дозвољено ни да у Унско-санском кантону мигранти одлучују на којим мјестима ће боравити.
Мигранти у Сарајеву - Фото: РТРС
Мигранти у СарајевуФото: РТРС

Мектић је данас у Бихаћу разговарао са представницима власти и правосуђа Унско-санског кантона, локалних заједница и Међународне организације за миграције о мјерама које би институције у БиХ требало да предузму када је ријеч о илегалним мигрантима, од којих је њих 650 на подручу овог кантона.

"Проблеми које овај кантон има са мигрантима посљедица су илегалне мигрантске кризе, односно миграната који улазе у БиХ на њеној источној граници и желе да иду у западну Европу, а успоставили су незакониту руту, између осталог и овдје преко Бихаћа. Они се у посљедње вријеме много концентришу у овом дијелу и траже привремени смјештај", рекао је Мектић.

Министар безбједности БиХ је нагласио да се не може дозволити да се одвијају незаконите миграције, те да је тим процесом неопходно управљати, преноси портал "Кликс".

Он је истакао да је Савјет министара донио двије кључне мјере како би се адекватно реаговало, а ријеч је о заштити границе и пружању адекватних услова оним људима који су већ ушли у БиХ.

Одговарајући на новинарско питање какву сарадњу има са институцијама Републике Српске када је ријеч о мигрантима, Мектић је нема да "нема скоро никакву сарадњу", док је на питање зашто БиХ не враћа држављане који су илегално ушли из сусједних земаља, рекао да је разлог то што су се скоро све државе практично престале придржавати свих споразума које су потписале из овог домена.

"Са Србијом имамо какву-такву сарадњу, али са Црном Гором та је сарадња никаква", рекао је министар безбједности БиХ.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић рекао је да није превише оптимистичан, те да му се чини да комплетан систем у БиХ уопште не функционише, као и да су мигранти проблем са којим треба да се носи цијела земља.