X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/06/2018 |  14:05 | Извор: СРНА

Кошарац: Босић и Шаровић перфидно користе причу о поскупљењу горива

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да високи функционери СДС-а Младен Босић и Мирко Шаровић "перфидно и лицемјерно користе причу у вези са поскупљењем горива за прикупљање јефтиних политичких поена".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Грађани Републике Српске треба да знају да СДС није био против измјена Закона о акцизама, већ је тражио да се у тај закон угради клаузула о "плавом дизелу" за пољопривреднике. Да је та клаузула била уграђена у закон, СДС би гласао за измјене Закона о акцизама - истакао је Кошарац.

Он је у изјави Срни нагласио да су Босић и Шаровић више од три године користили своје позиције у заједничким институцијама како би "нанијели што већу политичку и економску штету Републици Српској".

- Прича о измјенама Закона о акцизама није изузетак. Намјера СДС-а била је да на било који начин, укључујући и одбијање измјена Закона о акцизама, зауставе реализацију развојних и инфраструктурних пројеката у Републици Српској. Истовремено, приједлогом да се у тај закон угради клаузула о "плавом дизелу" жељели су да дио средстава од акциза ставе под своју контролу и дијеле онако како њима одговара. Осим тога, "плави дизел" је у надлежности ентитета и годинама га користе пољопривредници у Републици Српској - упозорио је Кошарац.

Он је оцијенио трагикомичном изјаву министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирка Шаровића да су "цијене горива у искључивој надлежности ентитета".

- Шаровић се годинама бори да пренесе што више надлежности на ниво БиХ, а сада би перфидно и лицемјерно да опере руке од поскупљења горива и да "врућ кромпир" гурне у руке ентитетских влада. Неспорна је чињеница да су ентитети надлежни за ово питање и сигурно је да ће Влада Републике Српске урадити све да заштити своје грађане - нагласио је Кошарац.

Он сматра да усвајање измјена Закона о акцизама није директно утицало на повећање цијене горива у БиХ.

- Кључни разлог поскупљења су актуелни политички и трговински ратови, који се воде на глобалном нивоу и који доводе до нестабилности на тржишту нафте. На то нико у овој земљи не може да утиче, али се може тражити од дистрибутера да зауставе дивљање цијена и да на сваку стабилизацију тог тржишта одговоре враћањем цијена на ниво прије поскупљења - закључио је Кошарац.