latinica  ћирилица
24/06/2018 |  17:00 ⇒ 25/06/2018 | 10:25 | Аутор: РТРС

Најавом повећања плата задовољни и радници и послодавци

Влада сутра одлучује о додатном повећању пензија за 2 и по одсто од јунске пензије. Највеће повећање Владиним пакетом мјера осјетиће запослени, посебно они са најнижом платом, која ће бити виша 12 и по одсто, и то од августовске плате. Позитивна реаговања, и радника, и послодаваца.

Сања Трапић из Оштре Луке ради у пекари. Задовољна је најавама о повећању плате. Каже, свака марка више добро ће доћи. 

Власник бањалучке Фабрике обуће "Бема” задовољан је повећањем неопорезивог дијела плате, а и радници ће, очекује, бити више мотивисани за рад. 

"Влада сад што је дала те олакшице са 200 на 500 марака, наравно да је то јако добра ствар и Бема ће то све да да у плате радника", рекао је власник фабрике обуће "Бема" Маринко Умићевић.

Економисти кажу да ће се на овај начин у Српској задржати радна снага, што ће довести до повећања ефикасности привреде. То значи и раст БДП-а, ланчано - и раст животног стандарда.

"Видимо да постоји сада помаци ка промјенама које иду на позитивно, а на нама је да те промјене које буду законски уоквирене доведемо до оних жељених резултата, а прије свега да спријечимо одлив стручне радне снаге", истакао је Александар Љубоја из удружења економиста "SWOT".

Из Синдиката наводе да је повећање плата резултат раније потписаног меморандума са Владом, али и да мора доћи до потписивања колективних уговора у реалном сектору и општег колективног и гранског уговора, како би послодавци засигурно испоштовали ову мјеру.

"У преговорима са Владом у задња три мјесеца смо интезивно радили на томе и оно што је чињеница је да је врло извјесно да ће доћи до повећања плата радницима у Републици Српској, како у реалном тако и у јавном сектору, фокусирајући се на најниже плате, најнижа примања", нагласила је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Премијерка је нагласила да ће наредне седмице бити разговарано са социјалним партнерима, и да би након расправе у Народној скупштини, радници повећање могли осјетити на августовској плати.

"Немам никакву дилему да је ова мјера добра, односи се на све раднике. Она је праведна, хоћемо да дођемо до сваког радника, нећемо да правимо разлику између јавног и реалног сектора", изјавила је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Најнижа плата од 410 марака биће повећана за 12 и по одсто, док ће она од 500 марака бити већа за 9 одсто.