latinica  ћирилица
26/06/2018 |  21:54 ⇒ 27/06/2018 | 11:17 | Аутор: РТРС

Извјештај Анкетног одбора 23. тачка Дневног реда НСРС

Наредне седмице требало би да буде настављена 25. редовна сједница Народне скупштине РС, на којој ће се посланици, између осталог, изјашњавати и о извјештају Анкетног одбора у вези са околностима страдања Давида Драгичевића. Одлука да овај извјештај буде разматран као 23. тачка дневног реда изазвала је бројне полемике. Док из Анкетног одбора поручују да су све урадили у складу са Пословником, из владајућег блока кажу да је постојала могућност и да се о овој тачки расправља и раније.

Већина чланова Анкетног одбора похвалила се да су свој посао завршили, чак и прије задатог рока, али су се пожалили -због чега се извјештај нашао тек под тачком 23. Предсједник Анкетног одбора, Бранислав Бореновић, лоптицу пребацује на скупштинско руководство.

"Што се тиче самог дневног реда, њега заједно одређује предсједник Парламента и Колегијум. Анкетни одбор је у складу са Пословником доставио Извјештај и понашао се онако како је пословнички то једино могуће“, рекао је Бореновић.

Према Пословнику, остављена је могућност свима, па и Анкетном одбору и опозицији да затраже измјену дневог реда и њен редослијед. Генерални секретар Народне скупштине Марко Аћић каже да опозиција није тражила позиционирање Извјештаја Анкетног одбора, иако је на истој сједници тражила да се на дневни ред уврсте два приједлога закона по хитном поступку.

"То није тражено од самог предлагача акта. Колико ми је познато, предсједник Анкетног одбора који је доставио тачку од предсједника НСРС је тражио да се тачка уврсти у дневни ред, не инсистирајући у ком дијелу дневног реда би то требало бити2, нагласио је Аћић.

Иако је предвиђено и према Пословнику, али и према досадашњој пракси, да се на дневни ред прво стављају приједлози закона по хитној процедури, затим редовној, а тек након тога извјештаји и остали акти, шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић каже да би, да је тражила измјену редослиједа дневног реда, опозиција би сигурно подршку владајућег блока.

"Ми смо очекивали да ће господин Бореновић, у име Анкетног одбора, тражити да се та тачка премјести можда одмах иза закона по хитној процедури и ми смо били спремни да то подржимо. Ако им се жури, како то представљају јавности, не знам зашто нису тражили. Очигледно да нису хтјели како би могли пребацивати одговорност на неког другог. Они треба да одговоре из ког разлога то нису урадили", рекао је Вишковић.

Док опозиција још ћути о томе због чега није тражила да се Извјештај Анкетног одбора о трагичној смрти Давида Драгичевића разматра одмах након приједлога закона по хитној процедури, Рајко Васић сматра да опозицији итекако одговара да се о Извјештају расправља касније - почетком јула.

"Они тиме покушавају да приближе најављени митинг 7. јула тој тачки дневног реда и да ту тачку искористе као мотивацију за масовност митинга. Јасно је да је опозција бацила све карте на улицу пошто је истрошила своју политику -криминализацију свега и свачега“, објаснио је Васић.

Како год, Народна скупштина сједницу наставља наредне седмице, а прије разматрања извјештаја Анкетног одбора, пред посланицима је расправа о још седам тачака.