X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
11/07/2018 |  18:01 | Аутор: СРНА

Митровић: Притисак на Србе због привржености Русији

Предсједник Републичке организације породица погинулих и несталих бораца и заробљених цивила Недељко Митровић рекао је Срни да изјава њемачких истражилаца да, како су навели, ниједан починилац геноцида у Сребреници у Њемачкој не би требало да се осјећа сигурним, представља притисак на Српску и Србију због војне неутралности и привржености Русији.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

Митровић је истакао да су покретачи акције да се Њемачкој шаље спорни списак у којем је 22.000 припадника Војске Републике Српске осумњичених за наводне злочине током рата у Сребреници процијенили да је та земља најосјетљивија због више геноцида које су Нијемци чинили у Другом свјетском рату.

"Рачунају да се Њемачка једноставно мора одазвати на такве позиве. С друге стране, то је реакција и на добре односе Њемачке и Србије", објаснио је Митровић.

Он је најавио да ће њихове организације из Подриња и Сребренице послати Њемачкој и другим европским државама списак у којем су имена око 1.500 лица која су током рата чинила злочине над Србима у том подручју.

Истражилац њемачке полиције и главни инспектор тамошње Савезне канцеларије криминалистичке полиције Клаус Зорн изјавио је данас у Поточарима да ниједан, како је рекао, "починилац геноцида у Сребреници који се крије у Њемачкој" не би требало да се осјећа сигурним од истраге, привођења и пресуде.

Предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала је њемачком тужилаштву списак са именима 22.000 припадника Војске Републике Српске и од њега затражила да они који су тренутно у Њемачкој буду приведени и процесуирани у тој земљи.