X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
12/07/2018 |  08:00 ⇒ 09:04 | Извор: РТРС

Орић пријети новим ратним сукобима (ВИДЕО)

Оптужени за ратни злочин Насер Орић држи јавна предавања по Федерацији БиХ у којима пријети новим ратним сукобима. Ратни командант тзв. Армије БиХ у Сребреници, против кога је пред Судом БиХ обновљен процес због оптужби да је одговоран за стравичне ратне злочине над заробљеним српским цивилима и војницима, наведене пријетње изрекао је протеклог викенда у просторијама Исламског педагошког факултета у Зеници.
Насер Орић - Фото: Screenshot/YouTube
Насер ОрићФото: Screenshot/YouTube

Учествујући као специјални гост на промоцији књиге "Живот прије и послије Сребренице", ауторке Еснефе Смајловић Мухић, Орић је скоро пуних пола сата држао класични политички говор.

Понајвише је говорио о издаји Сребренице од стране бошњачких поличара, затим о "геноциду" који је над Бошњацима у Подрињу наводно почео чак и прије избијања ратних сукоба, о "четницима" и "четникушама" који, како је рекао, релативизују злочине, па све до отворених пријетњи новим ратом, који ће, према његовим тврдњама, почети прије него што многи вјерују.

- Мени када су причали мислио сам да рата више никад неће бити, али сљедећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, ћераћемо се још. Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати - поручио је Орић са говорнице Зеничанима окупљеним у просторијама Исламског педагошког факулета.

Његово излагање поздрављено је громогласним аплаузом.

Представници удружења српских жртава из Одбрамбено-отаџбинског рата огорчени су тиме што је оптуженом за најтеже ратне злочине уопште дата прилика да несметано путује земљом и држи политичке и ратнохушкачке говоре.

- Када је Тужилаштво БиХ прије неколико година подигло оптужницу против Насера Орића, а Суд БиХ му омогућио да се брани са слободе, свима је било јасно да ће он то искористити за притиске и застрашивање свједока - каже предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Он додаје да се одмах након одлуке Суда БиХ о незатварању Орића знало да ће судски процес личити на фарсу, што је, како каже, и потврђено ранијом ослобађајућом пресудом бошњачком ратном команданту.

- Иако је та скандалозна пресуда поништена и цијели поступак враћен на почетак, ништа се суштински није промијенило. Иако је оптужен за стравичне злочине због којих би у свакој нормалној држави био стрпан иза решетака до окончања новог суђења, Орић и даље слободно шета по ФБиХ, а сада, како видимо, држи и ратнохушкачке говоре - каже Митровић.

Апелационо вијеће Суда БиХ прије нешто више од мјесец дана донијело је одлуку којом се укида ослобађајућа пресуда Насеру Орићу и његовом саборцу из тзв. Армије БиХ Сабахудину Мухићу, који су оптужени за свирепа убиства заробљених Срба у сребреничким селима Залазје, Куњерац и Лолићи. Уважавајући жалбу тужиоца Мирослава Јањића, Апелационо вијеће наложило је поништавање ослобађајуће пресуде и понављање поступка. Оптужница против Орића и Мухића подигнута је у августу 2015. године.

Прије Насера Орића, хушкачке поруке и пријетње новим сукобима јавно је износио још један бошњачки ратни командант, Атиф Дудаковић, који је такође оптужен за ратне злочине почињене над Србима.

Дудаковић је, почетком прошле године у Луксембургу, бошњачкој дијаспори поручио да почну набаваљати војничке униформе и опрему, а средином исте године је са трибине у Коњицу поручио да рат још није завршен.

Одлуком Суда БиХ Дудаковићу је такође дозвољено да се брани са слободе.

Извор: Српскаинфо