latinica  ћирилица
03/08/2018 |  15:27 | Аутор: СРНА

Којић: Бошњацима не одговара ревидирана стратегија

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је данас за Срну да Бошњаци у Савјету министара, избјегавањем да на дневни ред ставе ревидирану Стратегију за рад на предметима ратних злочина, желе да заштите сународнике одговорне за ратне злочине.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

-Бошњаци желе да заштите одговорне за кривично дјело ратног злочина, прије свега Бошњаке који и данас обављају одређене функције, а који су чинили ратне злочине 90-тих година. Ми смо кроз ову стратегију предвидјели одговорност и обавезу оних који треба да спроводе стратешке мјере и циљеве, а ту мислим на носиоце правосудних функција у институцијама на нивоу БиХ - рекао је Којић.

Он је подсјетио да је Центар поднио пријаву против ратних судија и тужилаца и да је очигледно да бошњачки политичари желе да их заштите, да би наставили да спроводе селективну правду.

Којић је подсјетио да је у ревидираној Стратегији предвиђено да приоритет у оквиру најсложенијих предмета имају они са највећим посљедицама, а то су предмети који се односе на злочине над Србима.

- Зато не чуди да Бошњаци желе да заштите своје ратне кадрове у правосуђу, с циљем стварања унитарне БиХ и прогласе Србе као једине за ратне злочине. То је недопустиво. Међународна заједница мора да осуди такво понашање - поручио је Којић.

Којић је апеловао на српске представнике у институцијама БиХ да учине све да се ова стратегија нађе на дневном реду Савјета министара.

- Чуде ме српски министри у Савјету министара који се ниједном ријечју нису заложили да стратегија дође на дневни ред, буде усвојена и да почне са њеним спровођењем - рекао је Којић.

Министарство правде БиХ је у мају упутило Савјету министара текст ревидиране стратегије који је добио позитивна мишљења свих учесника, међу којима и Владе Републике Српске.

Документ је био уврштен на дневни ред сједнице Савјета министара одржане 3. јула, али је та тачка скинута на захтјев министра за људска права и избјеглице БиХ Семихе Боровац.

Иако је Министарство правде БиХ тражило да стратегија буде на дневном реду наредне сједнице, то се није десило.

Око 200 мање сложених предмета, од нешто више од 500, колико их се налази у Тужилаштву БиХ, требало би да буде уступљено у надлежност тужилаштва Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта.