latinica  ћирилица
23/08/2018 |  18:03 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Како ће изгледати Српско-руски центар и како ће Бањалука дочекати Лаврова? (ФОТО)

Српско-руски храм у Бањалуци, који ће бити подигнут у знак захвалности руском императору Николају Другом, идеја је која се појавила послије Првог свјетског рата. Темељи ће бити освештани 17. септембра.

Догађају ће присуствовати шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и представници руске православне цркве. Полиција је формирала и Штаб за обезбјеђење скупа.

Идеја стара цијели вијек чекала је вријеме у коме може да буде преточена у стварност. Покренули су је српска интелигенција и српски добровољци у знак захвалности руском цару за подршку Србима у Великом рату. Догађаји који су услиједили нису дозволили да та идеја буде реализована ни послије Другог свјетског рата, у вријеме комунизма.

- Који су хтјели да се захвале императору и његовој породици и руском народу за љубав коју су они указали српском народу током Првог свјетског рата, додао је јереј Миладин Митровић.

На површини од 6.500 квадратних метара, поред храма биће изграђен и српско-руски културни центар, у коме ће се активно изучавати руски језик, писменост и култура, дешавати културни и духовни догађаји који повезују руски и српски народ. Храм ће бити подигнут у руском стилу, и биће копија храма посвећеног чудима Светог Архангела Михаила, који се некада налазио у Кремљу, срцу царске Русије.

- Био је један велики духовни расадник у руској цркви и та црква није обновљена у Кремљу. Одлучили смо да таква црква буде поново обновљена и подигнута макар копија у Бањалуци и да Срби покажу захвалност руском народу, истакао је Митровић.

За почетак изградње руско-српског храма Влада Републике Српске раније је издвојила три милиона марака. Освећењу темеља, 17. септембра присуствоваће руски шеф дипломатије Сергеј Лавров и представници руске православне цркве.

- То је прилика да још једном потврдимо значајно пријатељство које имамо са руском федерацијом у томе не видимо никакву подземну активност него сарадњу два братска нартода и двије земље, нагласио је предсједник Српске Милорад Додик.

Да ће све бити спремно за дочек руског министра иностраних послова , потврдили су нам у полицији, гдје је данас оформљен штаб који ће се координисати активности на обезбјеђењу посјете руског дипломате Бањалуци, 17. септембра.