latinica  ћирилица
30/08/2018 |  10:10 ⇒ 31/08/2018 | 08:27 | Аутор: РТРС

Цвијановић - Мишић: Заједнички циљ - јака Република Српска и добро плаћени радници (ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је заједнички циљ Владе и Савеза синдиката Републике Српске - јака Република Српска и добро плаћени радници.

На састанку премијерке Цвијанвић са са предсједницом Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић и члановима Предсједништва Савеза синдиката, истакнуто је да је један од приоритета потписивање Општег колективног уговора и да је циљ је да најнижа плата сљедеће године буде 500 КМ, али да се повећају и остале плате.

"Има основа за то. У посљедњих шест до седам мјесеци број запослених је повећан. Покривеност увоза извозом је са 71 одсто повећана на 75 одсто. Дуг у БДП-у сада износи 41 одсто, а циљ је да буде 38 одсто", истакла је предсједница Владе Српске.

Она је оцијенила да је важно што су повећане плате и у јавном и у приватном сектору, истичући да ће раст плата бити циљ и у наредној години.

Цвијановићева је навела да је под хитно потребно отклонити злоупотребе које се односе на исплату плата.

Она је изразила жаљење што још није закључен општи колективни уговор у Републици Српској.

"Немогуће је објаснити да се не може превазићи проблем регреса. Инсистираћемо да разговарамо са послодавцима и Синдикатом јер се ово право спороводи у многим областима", додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, нема дуговања за накнаде по разним основама, а то су за превоз, за рођење дјетета, смрт члана породице, за јубиларне накнаде.

"Влада се одрекла 60 милиона КМ буџетских средстава да би биле додате на радничке плате. Радници нам морају рећи да ли су им права злоупотребљена, те да ли дио плата добијају у ковертама и заједнички задатак медија, институција и синдиката мора бити откалањање и указивање на пропусте", рекла је Цвијановићева.

Премијерка Српске је навела да Влада Српске и Синдикат имају заједничко опредјељење, а то је што већи број радника.

Из Синдиката су најавили да ће сљедеће године доћи до измјена Закона о раду.

"Треба строжа контрола због злоупотребе најниже плате. Код Општег колективног уговора камен спотицања је износ регреса", изјавила је предсједница Савеза синдиката.

Мишићева је навела да је неопходно потписати Општи колективни уговор.

"О овом питању немамо проблем са Владом Српске, него са дијелом пословне заједнице. Питање на коме смо стали јесте регрес. Мислим да имамо довољно аргумената да можемо доћи до усаглашавања износа регреса јер је општи колективни уговор важан као механизам за сузбијање све економије", истакла је Мишићева.

Мишићева је нагласила да је, иако је у Републици Српској начињен први корак у повећању плата, такав тренд потребно наставити.

Према њеним ријечима, приведене су крају одређене ствари из Меморандума о сарадњи који су потписали Савез синдиката и Влада, али се мора отворити питање система плата и ријешити проблем злоупотребе института најниже плате.

"Затражили смо и да сутра буду настављени преговори који ће се односити на изједначавање коефицијената и плата радника у образовању. Од 1. јануара наредне године очекујемо да радници у образовању добију веће плате", рекла је Мишићева, која очекује да буду извршене измјене колективног уговора за заспослене у локалној самоуправи.

Мишићева је напоменула да би наредне године требало да буду урађене измјене Закона о раду.

На састанку је договорено да из Програма социјалног збирањавања радника буде издвојено 5,6 милиона КМ.

Састанку су присуствовали министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и министар правде Антон Касиповић, те чланови Предсједништва Савеза синдиката.

Цвијановић и Мишић - прес (Фото: РТРС)

Дом синдиката, премијерка Цвијановић и Ранка Мишић (Фото:РТРС)

Дом синдиката, премијеркаЦвијановић и Ранка Мишић (Фото: РТРС)

Извор: РТРС/СРНА