latinica  ћирилица
07/09/2018 |  20:50 | Аутор: vecernjenovosti

Филм "Изгредници" српски кандидат за Оскара (ВИДЕО)

Уз оштре критике и полемике изабран српски кандидат за највећу филмску награду. Божидар Зечевић: Србија ове године нема филм за високо свјетско такмичење
Филм "Изгредници" Дејана Зећевића (Фото: Promo) -
Филм "Изгредници" Дејана Зећевића (Фото: Promo)

Филм "Изгредници" у режији Дејана Зечевића, по сценарију Ђорђа Милосављевића, изабран је за српског кандидата за 91. награду Оскар Америчке филмске академије. Одлука је донета јавним гласањем 13 чланова Стручног одбора Академије филмске умјетности и науке Србије (АФУН), који су у петак били присутни у биоскопу "Рода" (предсједник Одбора, филмолог Петар Волк, због лошег вида то није могао да учини), а три члана су била одсутна.

Зечевићева социјална драма, која је од свјетске премијере на фестивалу у Чикагу освојила многобројне награде, добила је девет гласова, а у конкуренцији су била још три филма - "О бубицама и херојима" Петра Пашића (није добио ниједан глас), "Нигде" Предрага Велиновића (један глас), и документарац "Друга страна свега" Миле Турајлић (три гласа).

Према пропозицијама Америчке филмске академије, своје документарно остварење Мила Турајлић може и самостално да кандидује за Оскар, јер је освојило Гран-при на најпрестижнијем фестивалу документарног филма у Амстердаму.

На питање "Новости" каква је овогодишња српска филмска продукција, и на инсистирање да неко од чланова СО АФУН-а који је гласао за Зечевићев филм образложи своју одлуку, историчар филма, драматург и редитељ Божидар Зечевић је рекао да лично сматра да Србија ове године нема правог кандидата за Оскар, али да је свој глас ипак дао филму "Изгредници".

- Од четири понуђена филма, али и од осталих који су снимљени и које сам имао прилику да видим, ја не знам зашто бисмо се излагали трошковима за продукцију чији ниједан представник не заслужује да конкурише за једну тако високу награду, мада не мислим тако високо о Оскару. Ја сам заговарао став да ове године не изаберемо нашег кандидата, неколицина је такође дијелила моје мишљење, али смо на крају одустали од тога, јер је закључено да није добро да признајемо да немамо филм те категорије. И, пошто је српски филм данас на тако ниским гранама и виси на некој последњој ивици, а ми ипак морамо да разговарамо шта је најбоље што је направљено ове године и што је мало више одскочило, онда је то заиста филм "Изгредници" Дејана Зечевића. Ако је то довољно за кандидатуру за Оскар, утолико боље - истакао је Божидар Зечевић.