latinica  ћирилица
08/09/2018 |  11:12 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Слатина- Симпозијум о обољењима периферног нервног система

Нови објекат терапијско-смјештајног центра бањалучког Завода "Др Мирослав Зотовић" у Слатини, домаћин је симпозијума "Хируршко лијечење и рехабилитација повреда и обољења периферног нервног система - базична разматрања, контроверзе, савремени ставови и иновације".

На симпозијуму "Хируршко лијечење и рехабилитација повреда и обољења перифеног нервног система" учестувују љекари и универзитетски професори из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Предавачи и љекари из Републике Српске и региона, њих 26, са колегама ће подијелити знања и искуства из области дијагностике, лијечења и рехабилитације повреда и обољења периферног нервног система. 

Начелница Одјељења за неурорехабилитацију Завода "Др Мирослав Зотовић", Татјана Бућма, рекла је да хируршки дио обољења периферног нервног система у нашој земљи није довољно развијен, због чега се велики број пацијената упућује на лијечење у Србију. Истакла је да је зато овај симпозијум важан за размјену искуства и успостављање веће сарадње у области рехабилитације како би се остварило активно лијечење таквих пацијената.

Са циљем успјешне рехабилитације и побољшања квалитете живота пацијента, сарадња љекара Србије и Републике Српске и у овој области од изузетног је значаја.

Начелник Одјељења за болести и повреде преиферних нерава КЦ Србије, Лукас Расулић, истакао је посебан значај дугогодишње сарадње са Заводом у лијечењу свих пацијената, а данас је, како је навео, сврха овог симпозијума да се прикаже значај мултидисциплинарног лијечења ових пацјената од стране свих специјализованих стручњака који учествују у лијечењу.

Завод за физикалну медицију и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" организатор је и домаћин многобројних предавања, са циљем унапређења услуга које нуди. 

Помоћник директора Завода, Сњежана Новаковић Бурсаћ, рекла је да им то даје одређену аутономију да се развијају и раде у правцима за која осјете да имају потребу, како би се отклонили одређени недостаци. Истакла је да се у Заводу надају да ће у сарадњи са колегама из Србије сљедеће године радити на развијању нових услуга.

Овај рехабилитационици центар у близини Бањалуке пацијентима нуди услуге дијагностике, лијечења, хирургије, различите облике превеције и третмане, као и ортопедска помагала.