latinica  ћирилица
08/09/2018 |  15:09 ⇒ 09/09/2018 | 08:04 | Аутор: РТРС

Вучић на Космету: Газиводе пресудне за опстанак Срба; Трновит пут до рјешења

Биће потребно много времена да рјешење за Космет буде пронађено, поручио је предсједник Србије Александар Вучић, којег су на Космету дочекали бројни грађани.

Не чуди што је након Зубиног Потока, Вучић обишао језеро Газиводе, чија је хидро-електрана, са Рудником "Трепча" и трафостаницом "Валац", од стратешког значаја за опстанак и будућност Срба на Космету, али и за читаву Србију. Вучићева посјета протиче и у знаку разговора са привредницима и политичким представницима Срба са Космета.

Без обзира на пријетње и негодовање власти самопроглашеног Косова, све је до поднева било спремно за долазак предсједника Србије Александра Вучића. На Газиводама, као и дуж пута од Јариња до Косовске Митровице, истакнуте су заставе Србије. Вучић је на Газиводама истакао да се управо на том мјесту види тежина свих проблема са којима се Србија суочава.

"За нас је оно од пресудног значаја, без Газивода нема опстанка ни останка људи у Ибарском Колашину, Обилићу. Преко овог језера можете да видите тежину и дубину свих наших спорова и неслагања. Дошао сам да говорим шта нам је идеја, а идеја нам је да дуго времена сачувамо мир и стабилност", рекао је Вучић.

Без Газивода, Косово и Метохија не би ни постојали, кажу аналитичари. Ако би искључили воду у термоелектранама, оне би остале без производње, престало би снабдијевање електричном енергијом, а 700 хиљада људи на Космету остало без воде за пиће.

"Дневно се испоручује, тачније у секунди, 4,5 кубних метара воде према Приштини, а на годишњем нивоу, то је 30 милиона кубних метара воде. Друга важна улога Газивода је производња електричне енергије", каже директор ЈП "Ибар" Срђан Вуловић.

Миладин Ковачевић, директор Завода за статистику Србије, истиче да су Газиводе специфичан случај, јер је то капацитет који снабдијева и струјом и водом Косово и Метохију.

Вучић се нада договору о искоришћавању воде из вјештачког језера Газиводе, којим би и Албанци на Косову и Метохији били задовољни наредних 100 година.

Вучић у посјети Космету

"Да ли ћемо у међувремену, показујући поштовање, успјети да створимо и понеко пријатељство, а затим и све више пријатељстава - било би дивно. Али за то је потребно и вријеме и много добрих људи који би на томе радили", додаје Вучић.

Вучићеву посјету Космету аналитичари оцјењују као изузетно значајну за Србе у јужној српској покрајини.

"Они који су очекивали да ће посјетом предсједник Србије распиривати страсти, слати неке ратоборне поруке, разочараће се. Ова посјета носи снажну политичку поруку која ће бити миротворна, мирнодопска прије свега", наводи маркетиншки стручњак Небојша Крстић.

Прије одласка на Космет, Вучић је на промоцији кадета Војне академије поручио да борба за Косово и Метохију значи борбу за опстанак Срба на том простору и за трајни мир. Међу промовисаним кадетима Војне академије нашао се и кадет из МУП-а Републике Српске.