latinica  ћирилица
11/09/2018 |  08:51 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Ђокић у дводневној посјети Нижњеновгородској области

Министар индустрије, енерегетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић борави у дводневној посјети у руској Нижњеновгородској области са којом је Влада Републике Српске у току ове године потписала споразум о сарадњи.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је Срни рекао да ће током посјете овој руској области, која је од изузетног значаја за Српску, разговарати са губернатором и замјеником Нижњеновгородске области, а посјетиће и два епископа руске православне цркве.

Он је додао да ће присуствовати и посебној донаторској вечери, на којој ће бити прикупљена средства за наставак радова на изградњи Руско–српског православног центра и Руске православне цркве у Бањалуци.

"Темељи центра и цркве 17. септембра биће освештани у присуству министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова", додао је Ђокић.

Ђокић је напоменуо да од раније постоје споразуми о сарадњи са московском и области Санкт Петербурга, те да је ово трећи такав споразум, што говори о јачању и развоју сарадње Репубике Српске са Руском Федерацијом.

"То је област која је индустријски скоро најважнији регион Русије, кога зову `џеп Русије` - то је онај регион који пуни буџет. Јако је значајно да Република Српска сарађује са таквим регионом", истакао је Ђокић.

Он је изразио увјерење да ће у наредном периоду бити нових облика конкретније привредне сарадње.

"Одређени број привредних друштава Републике Српске и друштава из ове руске области већ сарађују, али жеља је да та сарадња буде проширена те да се повећа обим и садржај сарадње", нагласио је Ђокић.

Он је додао да управо ова посјета има за циљ да се подрже и развију нови облици сарадње, на обострану корист.

"Захвалан сам за гостопримство које нам увијек руски народ и њихови представници на политичком и сваком другом нивоу пружају, као и на великом разумијевању које Руска православна црква има према Републици Српској и нашој цркви. Захвалан сам и на огромној, несебичној помоћи коју смо до сада од њих примали и ово је тренутак да им захвалим на томе", закључио је Ђокић.