latinica  ћирилица
11/09/2018 |  15:38 | Аутор: РТРС

Чубриловић са ректорима јавних универзитета- Унаприједити квалитет образовања

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас са ректорима јавних универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву Радославом Гајанином и Стевом Пашалићем о унапређењу квалитета високошколског образовања.
Чубриловић са ректорима Јавних универзитета - Фото: РТРС
Чубриловић са ректорима Јавних универзитетаФото: РТРС

На састанку је разговарано о актуелним питањима организације, те кадровског и материјалног стања на јавним универзитетима.

Чубриловић и ректори сагласили су се да је неопходно унаприједити квалитет високошколског образовања, извршити рационализацију студијских програма и одабира профила школовања у складу са захтјевима друштва, привреде и потребама развоја Републике Српске, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

У вези са захтјевима студената, који су уписали студије по старом програму, договорено је да јавни универзитети, у најкраћем року, дају јасне инструкције факултетима и студентима уписани према ранијем Закону о универзитету, како би се омогућили флексибилнији услови за њихов завршетак започетих студија или да им се омогући одговарајуће прилагођавање студирању у складу са "болоњским процесом".

Закључено је да је неопходно оснивање института, центара и других облика истраживачког рада који ће бити усклађени са потребама привреде и развојем Републике Српске, а који ће дјелимично омогућити и финансирање високог образовања.

Чубриловић је подржао активности ректората јавних универзитета у Бањалуци и Сарајеву које имају за циљ смањивање броја гостујућих професора и пријем асистената из реда најбољих студената, односно студената генерације.