latinica  ћирилица
12/09/2018 |  12:10 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Вандализам у Гостовићу - прикривање локалног геноцида над Србима

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да разбијање спомен-плоче убијеним Србима у некадашњем муџахединском кампу "Гостовић" у општини Завидовићи, у Федерацији БиХ, има намјеру да прикрије трагове локалног геноцида почињеног над српским народом.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

"Бошњацима смета постављена спомен-плоча страдалим Србима у Гостовићу, јер их подсјећа на стравичне злочине које су заједно са муџахединима починили над Србима", рекла је Рајилићева Срни.

Према њеним ријечима, обиљежавања мјеста страдања Срба у ФБиХ не одговара званичној бошњачкој политици, која све вријеме гради мит жртве, а посебно у Сребреници, иако је велико питање шта се заиста десило у том подручју.

"Спомен-плоча страдалим Србима у Гостовићу је опомена на лажи из ФБиХ да су једино Срби злочинци и кривци за рат у БиХ, док су Бошњаци наводно жртве јер су бранили БиХ од агресије", закључила је Рајилићева.

У некадашњем муџахединском кампу "Гостовић" у општини Завидовићи у ФБиХ разбијена је спомен-плоча коју је Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске прошле године поставила на мјесту злогласног логора за Србе.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, у офанзиви у којој је учествовало 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", као и усљед бомбардовања НАТО снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 126 још трага.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" или "Фарз".