latinica  ћирилица
12/09/2018 |  12:39 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

Станари: Потписани уговори за запошљавање 29 радника

Начелник општине Станари Душан Панић потписао је данас уговоре са 21 корисником субвенција за самозапошљавање и запошљавање нових радника у производним, занатским и услужним дјелатностима,те подстицаја у пољопривреди, којим се запошљава 29 нових радника, за шта је из локалног буџета за ову годину издвојено око 350.000 КМ.

Панић је рекао новинарима да је по овом основу данас посао добило 29 незапослених особа.

Он појашњава да је по претходном конкурсу за самозапошљавање интересовање исказало укупно 13 корисника, од којих је девет из области пољопривреде -пољопривредна газдинства, а четири за покретање производне, занатске и услужне дјелатности.

Према његовим ријечима, за запошљавање заинтересовано је било и осам послодаваца који ће запослити 17 радника.

"Корисници пољопривредних газдинстава добијају 7.800 КМ, за отварање занатско-предузетничких дјелатности 7.200 КМ и 6.300 КМ за послодавца који запосли радника из евиденције Завода за запошљавање", рекао је Панић.

Панић очекује да ће до краја године бити у функцији индустријска зона од 5.000 метара квадратних са три производне хале, чији темељи требају бити завршени до октобра.

"Ми смо планирали у овој години да оспособимо једну халу за инвеститора `Металпласт` из Грабовице, а остале хале у наредној години", најавио је Панић.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Горан Јеринић поздравио је подстицајну политику општине и нова запошљавања.

Јеринић је најавио да ће због све већег интересовања инвеститора за улагање у Станаре бити неопходно извршити ревизију тражилаца посла, којих је на овом подручју званично евидентрано њих око 700.

Он је истакао да на бироу нису сви активни тражиоци посла, што се показало када је компанија ЕФТ-а тражила возаче и најавио да ће се ради дефинисања активне радне снаге на подручју ове локалне заједнице ангажовати агенција.

Пољопривредник Бошко Илић из Цвртковаца корисник је подстицајних средстава у пољопривреди која ће, како је навео, искористити за набавку прикључне механизације и повећати број крава.

Власник новоотвореног предузећа за продају и уградњу водоинсталације Невенка Лазић, која се у Станаре вратила из Хрватске, каже да ће подстицајним средствима запослити до десет људи.

Ветеринар Радојица Ђекановић истиче да ће за потребе рада ветеринарске амбуланте подстицајним средствима стално запослити једно лице на пословима помоћног радника.