latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:25 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Цвијановићева посјетила општину Милићи; Влада наставља са улагањима (ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић посјету Милићима започела је састанком са начелником општине Момиром Лазаревићем и предсједником Скупштине општине Браниславом Новаковићем.

Састанку је присуствовао и народни посланик Радован Вишковић. Након разговора са општинским руководством, Цвијановићева се у дирекцији "Дрина осигурања" састала са привредницима општине Милићи.

Премијерка Српске је у Лукић Пољу присуствовала полагању камена-темељца за изградњу индустријског постројења за сушење и мљевење хидрата и глинице.

Цвијановићева у посјети Милићима (Фото: РТРС)

Премијерка Српске рекал је да је Влада Републике Српске ове године у ову општини уложила око 1.400.000 КМ, а у ранијем периоду 15.000.000 КМ кроз важне пројекте, те да ће наставити са инвестицијама.

Она је, након разговора са руководством општине и локалним привредницима, рекла да је ситуација у републичком буџету данас далеко боља него у вријеме након кризе и да Влада може да изађе у сусрет свакој локалној заједници која понуди пројекте који су значајни за ту средину.

- Као што видите, оно што се реализује овдје треба да заштити грађане од поплава, да им обезбиједи воду за пиће и све оно што је комунална инфраструктура која је потребна једној општини - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је са милићким привредницима разговарала о начинима за постизање још бољег привредног живота на овом подручју.

- Постоји и велика обавеза наших јавних предузећа, а првенствено Шума Републике Српске да одговорније реализују уговоре о снабдијевању сировином јер овдје постоји много фирми које од тога зависе, а запошљавају велики број радника и вуку привредни живот краја - рекла је премијерка Српске.

Цвијановићева је изразила задовољство што је у Милићима премашен број запослених из пријератног периода, што се не може наћи у свакој општини у Републици Српској.

- Желим да похвалим везу локалне управе и привредника, али и копчу коју они имају са Владом Републике Српске, зато што, само ако сви радимо заједно, можемо да говоримо о развијеним Милићима и свакој нашој другој општини - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Владе Српске каже да је остала велика обавеза изградње модерне путне инфраструктуре да би овај крај био боље повезан према Сокоцу, али и Требињу.

Она је изразила очекивање да ће сви пројекти путне инфраструктуре бити реализовани.

Цвијановићева је рекла да су већ почеле процедуре потребне за изградњу брзој пута до Подроманије, те да очекује да изградња почне дан након што се заврши документација.

- У томе видим велику развојну шансу за цијели овај крај - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева у посјети Милићима (Фото: РТРС)

Влада Републике Српске, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, до сада је у општину Милиће уложила око 15 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано још око 17,5 милиона КМ, речено је Срни у Влади Републике Српске.

У овој години Влада Српске ће у општину Милићи уложити још 800.000 КМ - у току су радови на уређењу корита Студени Јадар, за шта је издвојено 600.000 КМ, а током 2017. и 2018. године уложено је и 400.000 КМ за пројекат изградње постројење за пречишћавање питке воде, на изворишту Николине воде, који је управо завршен.