latinica  ћирилица
22/10/2018 |  11:41 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Јерко Иванковић Лијановић осуђен на 12 година затвора

Суд БиХ изрекао је првостепену пресуду којом су на укупно 52 године затвора осуђени Јерко Иванковић-Лијановић и друга лица оптужена за организовани криминал, прање новца, пореску утају, неплаћање пореза, те кривотворење или уништавање пословних књига и исправа.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Јерко Иванковић Лијановић осуђен је на 12 година затвора и новчану казну од 50.000 КМ.

Према данас донесеној пресуди, једини је од кривице ослобођен Јозо Лијановић, преносе федерални медији.

Јерко Иванковић Лијановић је у јануару пред Кантоналним судом у Тузли осуђен на девет година затвора и то за злоупотребу положаја и овлаштења, а у вези с незаконитостима приликом додјеле подстицаја пољопривредницима на подручју Тузле и Федерације БиХ од 2011. до краја 2014. године.

Он је у том периоду био федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства.

На недавно одржаним изборима Јерко Иванковић Лијановић био је кандидат за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, те је добио укупно 6.063 гласа.

Они су оптужени да су од 2007. до 2012. дјеловали као повезана група. Тужилаштво их терети да су оснивали нове фирме на које су преносили сировине, производе и опрему, те настављали пословање, а стечене вишемилионске пореске дугове остављали на ранијим предузећимам, чиме су стекли незакониту имовинску корист од око 13,5 милиона КМ.

"На тај начин, који је неколико година представљао модус незаконитог пословања у сврху утаје пореза, оштетили су БиХ, односно све грађане", наведено је у оптужници.

Тужилаштво БиХ је у току процеса испитало четрдесетак свједока и стручних вјештака, а уз оптужницу је приложен обиман доказни материјал с више од 1.000 материјалних доказа.

Суд БиХ осудио је Јерка Иванковића Лијановића и још осам оптужених на укупно 52 године и осам мјесеци затвора због организованог криминала, прања новца, пореске утаје и неплаћања пореза, те кривотворења или уништења пословних књига или исправа.

Јерко Иванковић Лијановић осуђен је првостепеном пресудом на 12 година и новчану казну од 50.000 КМ, док је Славо Иванковић Лијановић добио 10 година затвора и новчану казну од 30.000 КМ.

Милорад Бахиљ и Јозо Слишковић добили су јединствене казне по пет година и 10 мјесеци затвора, а Жељко Микулић, Драженко Квесић и Мирко Галић осуђени су на по три године затвора.

Пресудом Суда БиХ Мирјана Шакота и Мирослав Чолак осуђени су на по пет година затвора.

Фирма "Фармер" новчано је кажњена са 800.000 КМ, "Фармко" је новчано кажњен са два милиона КМ, а "Оптимум" са 200.000 КМ.

Од Јерке и Славе Иванковић Лијановића пресудом се одузима имовинска корист већа од 800.000 КМ, од Чолака шест милиона КМ, прибављена дјелима, преноси Бирн.

Јозо Иванковић Лијановић је пресудом ослобођен кривице за организовани криминал и прање новца, док је оптужница одбијена у односу на поједине тачке које су теретиле Славу Иванковића Лијановића, Бахиља, Галића, те фирме "Лијановићи" и "Ми-Мо".

Судија Амела Хускић рекла је да је Тужилаштво доказало наводе оптужнице.

"Суд је имао у виду исказе свих саслушаних свједока, како Тужилаштва БиХ, тако и одбране, упоредио чињенице које су изнијели у судници са осталим изјавама и материјалним доказима, те налазе и мишљења вјештака економске струке, и утврдио да су Јерко и Славо Иванковић Лијановић организовали криминалну групу од 2007. до 2012. године којој су приступили остали оптужени, те оснивали фирме с минималним капиталом од 2000 КМ и потписивали уговоре са `Лијановићима'", рекла је Хускићева.

На ову пресуду постоји могућност жалбе.

Суд БиХ потврдио је 18. јануара 2016. године оптужницу против Лијановића, Милорада Бахиља, Јозе Слишковића, Жељка Микулића, Драженка Квесића, Мирјане Шакоте, Мирка Галића и Мирослава Чолака, те фирми "Лијановићи", "Ми-мо", "Фармер", "Фармко" и "Оптимум".