latinica  ћирилица
22/10/2018 |  19:46 ⇒ 23/10/2018 | 09:46 | Аутор: РТРС

Српска представљена на сајму у Београду

Пригодним програмом отворен је наступ Републике Српске на 63. Међународном сајму књига у Београду, највећој смотри писане ријечи у југоисточној Европи.

Десети пут Српска ће организовано, кроз издавачку дјелатност, низом програма и промоција, представити културу, науку и умјетност, доприносећи очувању српског језика, писма и традиције. Издавачи из Републике Српске наступом на најугледнијем сајму књига у региону доприносе угледу Српске у свијету, али и сарадњи Српске и Србије, речено је током отварања наступа Српске.

-Данашња манифестација јесте један примјер јачању, представљању РС овдје у Србији. Веома је важно да РС буде заступљена овдје у Србији и да се све више и чује глас Републике Српске - истакао је Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Млађен Цицовић, директор Представништва РС у Србији изложио је бројке о учешћу Српске на сајму.
-Ми сајам доживљавамо као манифестацију којом учвршћујемо и јачамо односе РС и Србије, али и РС кроз овај сајам излази у свијет. Представићемо 52 издавача на 55 промоција, представићемо 98 књига, представићемо 11 часописа и 2 календара Културно-просвјетног друштва „Просвјета“ - напоменуо је Цицовић.

Овогодишњи наступ Српске посвећен је 150. годишњици Српске читаонице у Бањалуци. Публици су представљена издања Народне и универзитетске библиотеке РС: монографија, тематски зборник и каталог изложбе посвећени јубилеју, као и "Стриповијетке“ – стрипови према приповијеткама Петра Кочића. Монографија говори о почецима оснивања Српске читаонице давне 1868. године, али и њеном постојању и мијенама кроз вријеме.

-Она такође говори о развојном путу Народне и универзитетске библиотеке до данас, о преломним годинама и догађајима, дакле – један трновит пут од библиотеке са неких 6.000 публикација до библиотеке са 800.000 публикација - поручила је Љиља Петровић Зечевић, директорка Народне и универзитетске библиотеке РС.

Богат програм сајамских промоција на штанду РС отворен је представљањем књиге "Референдум, одбрана Српске“ аутора Милана Љепојевића. Прва књига о референдуму у Српској, којим је одбрањен дан настанка Републике Српске, свједочи и о бруталним нападима оних који су покушавали да га оспоре, и о томе да је на другој страни био предсједник Српске Милорад Додик који је имао подршку народа и руског предсједника Владимира Путина, каже Љепојевић.

-Овај референдум је одбранио РС, а није нападао БиХ. Значи, грађани су на том референдуму потврдили да се залажу за самосталну, суверену дејтонску РС, а не унитарну БиХ - истакао је Љепојевић.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица представио је два своја издања. Битка за Сребреницу – Рат за цивилизацију, аутора Душана Павловића говори о догађајима у Сребреници од 1992. до 95. године и биће добра основа за рад будуће комисије за Сребреницу, оцјењује директор Центра Милорад Којић.

-Што се саме књиге „РС у одбрамбено-отаџбинском рату“ – то је једна историографска књига која говори о значају настанка, постанка , али и постојања РС, а оно што је најважније – из те књиге можемо да извучемо закључке колики је значај очувања РС - поручио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица.

Промовисано је, између осталог, и већи број нових наслова "Куће поезије“ из Бањалуке, а до краја сајма биће представљено 111 издања из Српске.