latinica  ћирилица
23/10/2018 |  13:14 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

ПУ Бањалука: Број кривичних дјела мањи за 23 одсто у односу на 2017. годину

Начелник Полицијске управе /ПУ/ Бањалука Жељко Спасојевић рекао је да је на подручју ове управе у девет мјесеци ове године евидентирано 1.561 кривично дјело, што је мање за 23,2 одсто него у истом периоду лани, када су била евидентирана 2.033 кривична дјела.
Бањалука: Полицијска управа - прес - Фото: СРНА
Бањалука: Полицијска управа - пресФото: СРНА

Спасојевић је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је укупно ријешено 82,4 одсто свих кривичних дјела, што је више у односу на исти период прошле године када је ријешеност износила 79,6 одсто.

Он је истакао да је евидентирано 726 случајева нарушавања јавног реда и мира, као и 937 прекршаја јавног реда и мира.

"Евидентирано је 2.850 саобраћајних незгода, што је више за 8,1 одсто у односу на упоредни период када је било 2.636 саобраћајних незгода", навео је Спасојевић.

Он је рекао да је реализовано 18 акција из области криминалитета, 17 акција појачане контроле учесника у саобраћају и 44 акције из области јавног реда и мира.

"Успјешно је обезбијеђено 538 јавних окупљања и 692 спортске приредбе", навео је он и оцијенио задовољавајућом безбједност на подручју које покрива ова управа.

Начелник Сектора криминалистичке полиције у ПУ Бањалука Дарко Новковић рекао је да је за девет мјесеци у области општег криминалитета евидентирано 1.291 кривично дјело, што је мање за 23,2 одсто у односу на упоредни период.

"Ријешеност ових кривичних дјела износила је 79,8 одсто. Евидентирано је 788 кривичних дјела против имовине, што је мање за 33,1 одсто у односу на лани, а значајно је и смањење кривичних дјела разбојништава за 18,8 одсто, тешких крађа за 20,2 одсто, крађа за 37,7 одсто и отуђења моторних возила за 16,7 одсто", рекао је Новковић.

За девет мјесеци пријављено је 109 кривичних дјела против живота и тијела, што је више за 5,8 одсто у односу на исти период лани, а најбројнија кривична дјела у тој области су тјелесне повреде.

"Расвијетљеност ових кривичних дјела је врло висока и износила је 95,5 одсто", рекао је Новковић.

Када је ријеч о злоупотреби дроге, Новковић је нагласио да су откривена 43 кривична дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављен 41 извјештај, којима је обухваћено 56 осумњичених.

"Поднесена су 103 захтјева за покретање прекршајног поступка", навео је Новковић, напоменувши да је одузето 13,8 килограма марихуане, око 238 грама амфетамина, око 21 грам кокаина.

Говорећи о привредном криминалитету, он је истакао да је откривено 141 кривично дјело и поднесено 77 извјештаја против 96 осумњичених лица.

"Извршењем ових кривичних дјела причињена је материјална штета у износу од око 6,1 милиона КМ", рекао је Новковић и нагласио да је осам акција из области криминалитета спроведено примјеном посебних истражних радњи и мјера, које су резултовале расвјетљавањем више кривичних дјела и процесуирањем више извршилаца.

Када је ријеч о другом лицу које је учествовало у нападу на новинара БН телевизије Владимира Ковачевића и налази се у бјекству, Новковић је рекао да ПУ Бањалука под надзором Окружног тужилаштва предузима све радње и мјере на расвјетљавању овог кривичног дјела, али да о томе за сада не може износити више детаља, јер је истрага у току.

Начелник Сектора полиције у ПУ Бањалука Раденко Стакић рекао је да је за девет мјесеци ове године прекршаје из области нарушавања јавног реда и мира починило 1.011 лица, међу којима је 137 повратника и 16 малољетника.

Он је навео да је у саобраћајним незгодама у поменутом периоду 26 лица смртно страдало, за разлику од лани, када је погинуло 21 лице.

"У девет мјесеци ове године у саобраћајним незгодама тешко је повријеђено 100 лица", рекао је Стакић.

Он је додао да је из саобраћаја искључено 613 возила и 3.006 возача, међу којима 2.486 због вожње под дејством алкохола.

Говорећи о случају комби возила из кога непознате особе наводно маме и врбују дјецу по бањалучким насељима, Стакић је рекао да полиција у оквиру редовних послова и задатака обилази установе у којима борави већи број дјеце.

Он је поручио да грађани могу и да евидентирају регистарске таблице поменутих возила и то пријаве најближој полицијској станици како би се идентификовали починиоци.