latinica  ћирилица
23/10/2018 |  14:37 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Човић: Унутрашњим снагама мијењати Изборни закон

Предсједник Хрватског народног сабора Драган Човић истакао је да је избор хрватског члана Предсједништва БиХ на општим изборима био нелегалан, неуставан и нелегитиман, те да тренутно не постоје закон и уставни услови да би били примијењени резултати општих избора.

"Нема претпоставки за успостављање власти. Немамо изборни закон који то омогућава", изјавио је Човић је новинарима у Мостару након сједнице Предсједништва ХНС-а.

Према његовим ријечима, неприхватљиво је и неодговорно организовање и системско промишљање како хрватском народу бирати представнике на легитимним нивоима власти.

Он је поновио да је избор хрватског члана Предсједништва БиХ у име хрватског народа неуставан, незаконит, нелегалан и нелегитиман и да се тиме жели створити крајње неприхватљив амбијент у БиХ који нуди нестабилност.

"Уставни суд је ту врло јасан да Парламентарна скупштина БиХ треба да донесе измјене и допуне Изборног закона које ће да обезбиједе легитимно представљање свих на свим административним нивоима. Знали смо када смо кренули у ову кампању да тога нема и да ћемо када буде завршен изборни циклус имати празнину. То морамо да урадимо унутрашњим снагама у БиХ", поручио је Човић.

Човић је нагласио да новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик и он имају исти став када је ријеч о Изборном закону и легитимном представљању.

"Ушли смо у праву кризу коју дуго нисмо имали на овом нивоу. Бошњачке политике, никако бошњачки народ, само су дјелимично успјели у једној својој намјери, али су отворили многа питања која је можда и добро да буду отворена", истакао је Човић и додао да БиХ никада неће бити једнонационална, грађанска и унитарна.

Он је најавио да ће партнерство у власти дефинисати они који имају легитимитет у свом народу.

"Желимо да легитимни представници Срба и Бошњака буду за столом када будемо разговарали како ријешити ову кризу", појаснио је Човић.

Након што је Предсједништво ХНС-а анализирао резултате на општим изборима, у наставку сједнице ће расправљати о политичкој ситуацији у БиХ.