latinica  ћирилица
24/10/2018 |  08:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Велике силе саботирају сједницу Савјета безбједности о КиМ

Због тога је Србија на стално вези са Кином, будући да је утрвђивање дневног реда техничко а не политичко питање, на њега се не може уложити вето и он се усваја простом већином
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com) -
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com)

Америка, Велика Британија, Француска и Шведска настоје да сваку причу о Косову и Метохији, па и корацима Приштине ка формирању тзв. "војске Косова", предузетим противно Резолуцији 1244 - држе даље од Савјета безбједности УН.

Ове четири државе покушавају да спријече да се на дневни ред наредне седнице Савјета заказане за 8. новембар, уврсти дискусија о стању у јужној српској покрајини.

Претходно, извјештај генералог секретара Антонија Гутереша о ситуацији на Косову и Метохији требало је да се у редовном тромјесечном термину нађе на дневном реду у августу, али је Велика Британија која је у то вријеме предсједавала СБ, одбила да се о њему расправља.

Њихово игнорисање слиједио је и Вашингтон па је та тема, ситуација на Космету прескочена и у септембру током предсједавања САД.

У међувремену, ротирајућа позиција предсједавајућег Савјету безбједности припала је Кини, која намјерава да на дневни ред сљедеће сједнице стави два извјештаја о покрајини које је Гутереш у протеклом периоду написао.

Ипак, дневни ред још није усвојен, а Британија, Америка, Француска и Шведска покушавају да још једном прескоче расправу о проблемима на Косову и Метохији.

Због тога је Србија на стално вези са Кином, будући да је утрвђивање дневног реда техничко а не политичко питање, на њега се не може уложити вето и он се усваја простом већином.

То значи да руски или кинески глас имају исту тежину као и остали, а од 15 чланица које тренутно чине свјетску владу, Косово је као тзв. "државу" признало њих девет.