latinica  ћирилица
24/10/2018 |  11:24 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Република Српска спровела све одлуке - Федерација и БиХ нису

Република Српска је спровела све одлуке Уставног суда БиХ, док то Федерација БиХ није учинила, истиче предсједник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић.
Златко Кнежевић (Фото: www.ccbh.ba) -
Златко Кнежевић (Фото: www.ccbh.ba)

Према његовим ријечима, највећи проблем је Парламентарна скупштина БиХ која једноставно не спроводи одлуке Уставног суда БиХ.

"Ми смо изузетно погођени када се наша одлука не спроводи на таквом нивоу", рекао је Кнежевић, додајући да су такве ствари у земљама попут Њемачке незамисливе.

Кнежевић наводи да није спроведено девет одлука Уставног суда које су изузетно тешке, додавши да је то, ако постоји икакво оправдање, разлог зашто нису спроведене.

"Најстарији од њих је такозвани предмет `Мостар`", рекао је Кнежевић за данашњи загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Када је ријеч о апелационом поступку, Кнежевић истиче да су двије неспроведене одлуке веома проблематичне, од којих се једна односи на војне станове, односно непримјењивање одлуке Уставног суда да Парламент ФБиХ донесе закон и пратеће прописе, након чега је услиједио низ апелација.

"Друга одлука је у вези са правом бораца и опет су проблеми настали због тога што ФБиХ није примјенила одлуку", рекао је Кнежевић.

Коментаришући наводе у јавности да више од 90 одлука Уставног суда није спроведено, Кнежевић је навео да је то неспретна формулација која је изречена на једној конференцији за медије на којој су представници Уставног суда направили гаф када су говорили о укупном броју одлука које нису спроведене.

Говорећи о одлуци Уставног суда о укидању појединих одредаба Изборног закона, Кнежевић тврди да је извор "проблема" неспровођење одлуке Уставног суда и чињеница да су, не само политичари, него укупна јавност, парламентарци и сви који учествују у томе имали времена да о томе одлуче.

"Сви су потрошили вријеме на неким састанцима за које нико од нас није сигуран шта су договарали или о чему су разговарали. Гдје су им парламентарне комисије, гдје су им стручне групе и гдје су људи који су давали мишљење о томе? Друго, избори још нису готови", нагласио је Кнежевић.

Није желио да коментарише наводе да ће ОХР дати налог Централној изборној комисији да донесе привремену одлуку и дословно протумачи и спроведе одлуку Уставног суда, али је подсјетио да је ОХР директно интервенисао у уставном поретку и у вези са Изборним законом и Уставом ФБиХ.

"Што се Уставног суда тиче, одлучиваћемо о ономе што нам стигне као захтјев, без обзира на то ко је учествовао. ЦИК по изборном закону има одговорност и овлашћења када је ријеч о спровођењу резултата избора", рекао је Кнежевић