latinica  ћирилица
24/10/2018 |  11:29 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Вучић: Биће све тежа борба за безбједност Срба на Космету

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је идејом о разграничењу желио да уради нешто да би Срби имали више на Космету него што су раније имали, али да у томе није успио и да је очигледно да ће бити све тежа борба за очување мира, стабилности и безбједности Срба на Космету.
Александар Вучић (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг) -
Александар Вучић (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг)

Он је нагласио да Београд жели компромис, али да је сада јасно да ће до тога бити веома тешко и готово немогуће доћи због политичке атмосфере и у централној Србији и на Косову и Метохији.

Вучић је за ТВ "Пинк" оцијенио да ће Албанци ако не уђу у Интерпол, бити још нервознији, а у супротном ће то славити као велику побједу и неће бити спремни за било какав компромис.

"Плус ту су и страни фактори који очигледно не желе да ми /Београд и Приштина/ постигнемо договор", додао је Вучић.

Оцијенио је да је лицемјерно да дио међународне заједнице говори да се не прича о границама, зато што су границе уређене, а да под тим подразумијевају независно Косово.

Према његовим ријечима, српска економија може да иде напријед само ако постоје мир и стабилност у земљи и ако на Космету не буде већих проблема.

Вучић је навео да се на преговорима Београда и Приштине у Бриселу српска делегација борила на сваки начин да заштити српски народ и да им се гарантује сигурност и безбједност.

Најавио је да ће 10. новембра у различитим дијеловима широм Србије бити одржана највећа војна вјежба у посљедњих 35 година у овој држави, а у којој ће учествовати око 8.000 припадника Војске Србије и бити представљено више него до сада војне опреме и наоружања.

Вучић је нагласио да Србија спрема своје вјежбе само да би могла превентивно да реагује и да ће учинити апсолутно све да никада не дође до било каквих сукоба.

Говорећи о БиХ, Вучић је оцијенио да неће бити лака и једноставна ситуација и поновио да Србија подржава и интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ.

За односе Србије и Хрватске, Вучић је изразио наду да ће бити бољи у будућности, наводећи да се обје земље суочавају са демографским и миграторним проблемима и да ће само заједнички моћи да опстану, иако различито мисле о прошлости.

Рекао је да је застрашујуће то што су у Хрватској најпосјећеније трибине о књизи "Мит о Јасеновцу" и поручио да Срби у Србији и Републици Српској неће престати да заједнички обиљежавају датуме страдања српског народа.