latinica  ћирилица
24/10/2018 |  12:09 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

УКЦ Српске: Одстрањен тумор тежак 30 килограма

Љекари Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Републике Српске, у сарадњи са абдоминалним хирурзима ове установе, успјешно су извели сложени оперативни захват и одстранили бенигни тумор материце тежак око 30 килограма.
УКЦ-операција - Фото: СРНА
УКЦ-операцијаФото: СРНА

Пацијенткиња, средње животне доби, примјетила је прије пет година да јој је стомак све већи,  међутим љекару се јавила тек почетком октобра. 

Након урађене дијагностике утврђено је постојање туморске масе која је својом величином испуњавала цијели трбух, и то од мале карлице до ребарних лукова, наводи се у саопштењу из УКЦ-а.

С обзиром на величину туморске масе, оперативни захват подразумијевао је мултидисциплинарни хируршки приступ, сарадњу гинеколога и абдоминалних хирурга који су се опредијелили за хируршко одстарањивање тумора.

Оперативни захват трајао је више од четири часа, а завршен је успјешно, иако је локализација тумора била компликована, јер се налазио иза желуца, на глави панкреаса и испод јетре, наводи се у саопштењу.

Пацијенткиња се након урађеног сложеног оперативног захвата успјешно оправља.

Оперативни захват урадили су специјалиста гинекологије и акушерства Сладибор Лакић, специјалиста опште и абдоминалне хирургије Драган Томић, специјалисте гинекологије и акушерства Андрија Баничевић и Борис Поповић, специјалиста опште и абдоминалне хирургије Жељко Граховац, специјалиста анестезије са реаниматологијом Мигдад Хаџибеговић и медицински техничар Драган Марчета и инструментар Тања Рудић.