latinica  ћирилица
24/10/2018 |  12:12 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

ВСТС: Од наредне године пуна отвореност финансија судија и тужилаца

Усвајањем правилника о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца и обрасца финансијског извјештаја, Високи судски и тужилачки савјет БиХ од 1. јануара наредне године уводи високе стандарде, у вези са транспарентности финансија судија и тужилаца у БиХ, саопштено је из ВСТС-а.
ВСТС БиХ - Фото: РТРС
ВСТС БиХФото: РТРС

Правилником се уводи електронско подношење, провјера и обрада финансијских извјештаја, чиме се поступак поједностављује и чини ефикаснијим, како за носиоце правосудних функција који имају обавезу достављања ових информација и за ВСТВ БиХ у смислу њихове провјере, тако и за јавност заинтересовану за финансијске податке о судијама и тужиоцима.

У складу са Правилником, сваки судија и тужилац мора у року од 30 дана по ступању на дужност доставити информације о својим, као и финансијама чланова свог домаћинства /супружник и дјеца/, док судије и тужиоци који су већ на дужности морају ажурирати наведене информације током извјештавања за претходну календарску годину најкасније до 31. марта текуће године.

Осим података о својим и приходима чланова домаћинства, судије и тужиоци морају навести детаљне информације о начину и времену стицања некретнина и возила, својине на покретностима вриједности веће од 5.000 марака, средствима у банци, полиси осигурања и другим улагањима и расходима већим од наведеног износа.

Такође, морају навести поклоне и донације у вриједности већој од 25 марака које се доводе у везу са обављањем дужности судије или тужиоца, као и податке о поклонима и донацијама примљеним у приватном својству ако износ прелази 500 или 1.000 марака укупне годишње вриједности.

ВСТС ће вршити провјеру ових информација кроз формалне, редовне и ванредне провјере.

Формалне провјере се односе на благовременост достављања и потпуност испуњавања финансијског извјештаја, док се редовном провјером утврђује постојање баланса између финансијског прилива и одлива.

Ванредна провјера се проводи када се утврди постојање финансијског дисбаланса и у тим случајевима се могу тражити и додатне информације од других институција.

У оквиру ванредних провјера, једном годишње врши се и провјера, насумичним одабиром, најмање десет одсто поднесених финансијских извјештаја.

Уколико се уоче неправилности о њима се обавјештава Канцеларија дисциплинског тужиоца.

Када је ријеч о неправилностима које се могу квалификовати као кривично дјело, оне се упућују и надлежном тужилаштву, а у случају прикривања имовине, обавеза, прихода или расхода и надлежном пореском органу.

Нови електронски систем омогућиће објављивање финансијских извјештаја судија и тужилаца на веб страници Савјета, уз изузимање личних података.

До успостављања наведеног система, судије и тужиоци ће финансијски извјештај достављати у штампаној форми, који ће јавности бити доступни на захтјев, у складу са законима о заштити личних података и слободи приступа информацијама.

Из ВСТС-а подсјећају да је нови концепт финансијског извјештавања судија и тужилаца резултат имплементације препорука Стручне анализе експертске мисије Европске комисије "Лични финансијски извјештаји у правосуђу и њихова провјера", а реализизован је у сарадњи са експертима УСАИД-овог Пројекта правосуђа у БиХ.