latinica  ћирилица
24/10/2018 |  13:12 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

У Српској од карцинома дојке годишње оболи 400 жена

У Републици Српској од карцинома дојке годишње оболи више од 400 жена, због чега је рано откривање од великог значаја за успјешно лијечење ове болести, рекла је у Бањалуци предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра" Сузана Кекић.

Кекићева је истакла да је у 90 одсто случајева карцином дојке изљечив ако је откривен на вријеме и упозорила да је још у великој мјери присутна стигма код обољелих жена, које се стиде да признају да су болесне.

"Изласком на Трг Крајине у Бањалуци и дијељењем брошура у којима се налазе главне информације о карциному дојке, желимо да подигнемо свијест грађана о значају откривања ове болести на вријеме, те њеном прихватању и правовременој терапији", рекла је Кекићева новинарима поводом обиљежавања 24. октобра - Свјетског дана борбе против рака дојке.

Изразила је задовољство што су ове активности допринијеле да и жене у малим срединама буду активне у борби против рака дојке, јер је рано откривање најважније у превенцији ове болести.

"Жене у малим срединама чак се и у већем броју одазивају нашим радионицама и предавањима, него у градовима. Велики значај имају и бесплатни мамографски прегледи које организујемо у сеоским подручјима, а све ради стварања услова да се и жене из тих крајева прегледају", рекла је Кекићева.

Према њеним ријечима, активности Савеза "Искра" допринијеле су да жене обољеле од рака дојке имају право на бесплатне перике, специјалне грудњаке и реконструкцију дојке након одстрањења.

"Тренутно се залажемо да добијемо скрининг мамографију, која би смањила смртност од ове болести, јер свака жена послије 40 године треба редовно, на сваке двије године, да обавља овај преглед", рекла је Кекићева.

Национални координатор за малигне болести Републике Српске Зденка Гојковић навела је да се са раком дојке боре и развијене и неразвијене земље, те да је смртност од ове болести у опадању.

Гојковићева је истакла да је циљ едукација и активности да жене схвате да треба редовно да се прегледају и да се не плаше да се јаве доктору ако самопрегледом нешто напипају.

"Старосна граница жена које оболијевају од карцинома дојке је све нижа, тако да стално апелујемо на дјевојке да се од почетка развоја дојки, редовно самопрегледају", рекла је Гојковићева.