latinica  ћирилица
24/10/2018 |  13:14 | Аутор: СРНА

Представљен други том Енциклопедије Републике Српске

Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ данас је на Међународном сајму књига у Београду представила неколико нових издања, међу којима и други том Енциклопедије Републике Српске.
Енциклопедија Републике Српске - Фото: РТРС
Енциклопедија Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник АНУРС, академик Рајко Кузмановић рекао је да други том Енциклопедије обухвата слова В и Г, која имају понајвише одредница, истакавши да тај том обухвата око 1.450 одредница са око 25 карата и око 300 фотографија.

Он је нагласио значај објављивања другог тома Енциклопедије Републике Српске за наставак представљања културе, историје, традиције и језика Српске, а који је започет објављивањем првог тома ове енциклопедије.

Кузмановић је на промоцији у сали "Борислав Пекић" навео да ће Енциклопедија Републике Српске укупно имати шест томова и да се "већ увелико ради на трећем тому".

Он је додао да се екипа стручњака која ради у АНУРС-у на Енциклопедији интензивно залаже да сада скоро сваке године изађе нови том.

"Мислим да тиме знатно доприносимо угледу науке Републике Српске тако да Енциклопедија постаје једна врста приручника о сазнању, историјском развоју и културној баштини Републике Српске", оцијенио је Кузмановић.

Кузмановић је нагласио да су сви подаци у Енциклопедији "сигурне провенијенције" и да се не дозвољава да буде уврштено нешто што није претходно вишеструко провјерено.

Израда Енциклопедије повјерена је АНУРС, пошто је, према одлуци Владе Републике Српске, Народна скупштина Српске донијела Закона о Енциклопедији Републике Српске.

Уз други том те енциклопедије, представљено је и више нових издања АНУРС - "Ономастика Доњег Борча", "Биљке проузроковачи дерматоза код људи /фитодерматозе/", "Резистентност коровских биљака на хербициде" и "Арбитража дистрикт Брчко".

Кузмановић је изразио задовољство због објављивања нових издања АНУРС-а из најразличитијих области.

"АНУРС сваким даном и сваке године све више напредује и све више израста у врлу озбиљну издавачку кућу, а, осим низа других активности које спроводи, у овој години имамо двадесетак нових издања, међу којима је свакако као круна други том Енциклопедице", рекао је Кузмановић.

Промоцији је присуствовао и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.