latinica  ћирилица
24/10/2018 |  13:24 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

"Вишњићеви дани" у Бијељини од 5. до 8. новембра

Низ значајних датума из српске историје, књижевности и културе, Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Бијељини обиљежиће током 25. манифестације "Вишњићеви дани", који ће трајати од 5. до 8. новембра, најављено је из "Просвјете".
Вишњићеви дани (Архив) - Фото: РТРС
Вишњићеви дани (Архив)Фото: РТРС

Овогодишњи "Вишњићеви дани" биће у знаку 100 година од завршетка Првог свјетског рата, 200 година од објављивања првог издања "Српског рјечника" Вука Стефановића Караџића и 140 година од рођења композитора Исидора Бајића, аутора опере "Кнез Иво од Семберије".

У претпрограму манифестације одржаће се такмичење рецитатора и бесједника 2. новембра и сусрети младих пјесника "На Филиповим стазама" 3. новембра.

Програм "Вишњићевих дана" почеће у понедјељак, 5. новембра у 16 часова, полагањем вијенаца на споменик Филипу Вишњићу и подизањем заставе "Вишњићевих дана" на платоу испред Народне библиотеке у Бијељини која носи пјесниково име.

Свечана академија биће одржана истог дана у 19 часова у градском Центру за културу, а о Филипу Вишњићу бесједиће члан Градског одбора СПКД "Просвјета" Бијељина, Душанка Новаковић.

У оквиру "Вишњићевих дана" биће одржани и научни скуп "Српско друштво и стогодишњица завршетка Великог рата, резултати и посљедице", изложба о кнезу Иви и Исидору Бајићу, промоције актуелних издања, пјесничко вече, концерт класичне музике, фолклорно и гусларско вече, поетско-историјски часови у Међашима и Трнови, као и посјета бијељинским манастирима.

Програм манифестације биће завршен додјелом награда и монодрамом "Вук Стефановић Караџић" у извођењу Љубе Божовића, по тексту Милована Витезовића.

Покровитељ "Вишњићевих дана" је Министарство просвјете и културе Републике Српске.