latinica  ћирилица
24/10/2018 |  14:36 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Брамерцу уручена књига "Помозите да се сазна истина о Жутој кући"

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић уручио је главном тужиоцу Механизма за међународне кривичне трибунале Сержу Брамерцу публикацију под насловом "Помозите да се сазна истина о Жутој кући".
Серж Брамерц - Фото: СРНА
Серж БрамерцФото: СРНА

Одаловић је на састанку у Београду апеловао да питање свих жртава које се доводе у везу са "Жутом кућом" коначно добије епилог, саопштено је из Комисије за нестала лица.

Он је истакао да је од изузетног значаја оснивање Специјализованог вијећа и Специјализованог тужилаштва за ратне злочине почињене на Косову и Метохији.

Одаловић је пренио да Србија свакодневно прикупља доказни материјал ради кривичног гоњења и процесуирања свих одговорних, док се Брамерц сагласио са значајем функционисања ових органа и нагласио да је у сталној комуникацији са надлежним представницима, наводи се у саопштењу.

Одаловић је информисао Брамерца о свим активностима које Србија предузима ради проналажења посмртних остатака несталих лица и њихове идентификације, ради давања одговора породицама о судбинама њихових најмилијих.

Он је предочио податак да је од 35.000 лица која су се водила као нестала на простору бивше СФР Југославије, ријешено више од 72 одсто случајева и да се тренутно трага за још 10.280 несталих лица.

Одаловић је додао да је Србија одговорно приступила и реализовала захтјеве који су јој упутили сви учесници у овом процесу и пренио да је актуелно рјешавање два захтјева која је упутила Хрватска на посљедњем билатералном састанку.

Нагласио је да очекује исте напоре свих надлежних тијела за тражење несталих лица, као и пуну координацију, како на регионалном тако и на међународном плану.

Као један од кључних приоритета издвојен је приступ архивама, како националним тако и архивама међународних организација.

Специјални изасланик предсједника Србије за рјешавање питања несталих лица са Хрватском Веран Матић нагласио је да је деполитизација процеса тражења несталих лица и рјешавање тог питања од суштинског значаја за постизање свеобухватног помирења и стабилизације односа у региону.

Брамерц је истакао да није потребно додатно увјеравање о важности конкретног питања, које осим своје комплексности и осјетљивости, има и склоност ка политизацији и напоменуо да је о томе раније разговарао са предсједницима Хрватске Колиндом Грабар Китаровић и Србије Александром Вучићем.

Брамерц је изнио мишљење да би требало апеловати да широка јавност пружи информације које би допринијеле рјешавању конкретних случајева несталих лица.

Он сматра да је Хашки трибунал у центру пажње свог мандата имао истраге и процесуирање одговорних за почињене злочине, а сада кроз Механизам има могућност да пружи додатну помоћ рјешавању питања несталих лица и на тај начин буде дио позитивног развоја у региону, наводи се у саопштењу.

Брамерц је као важне кораке на овом плану оцијенио усвајање Декларације о несталим лицима на лондонском самиту и предстојеће потписивање оквирног плана у Хагу.

Истакао је спремност за унапређење непосредне сарадње и приступ надлежних тијела за тражење несталих лица архивама Хашког трибунала.