latinica  ћирилица
24/10/2018 |  15:42 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Радиоактивни отпад из Трговске горе узнемирава грађане Новог Града

Одлагање радиоактивног отпада на простору Трговске горе у Хрватској и даље узнемирава становнике Новог Града у Републици Српској. Данас су представници Удружења "Грин тим" организовали предавање о саставу тла на поменутој локацији.

Сва досадашња истраживања евентуалног одлагања радиоактивног отпада на подручју Трговске горе у Хрватској потврдила су да то није погодна локацијa, јер је у близини слива Уне. Посебно је занимљиво истраживање тла уз Уну.

"Геолошки састав тог терена је јако неповољан, почевши од структурне геологије, до петрологије, и сеизмичке дјелатности", рекао је Душко Радишић, географ.

Када је прије неколико година покренуто потписивање петиције о противљењу одлагања отпада на Трговској гори активни су били и млади.

"Јако мало нас зна који су прави аргументи за то. Управо зато данас организујемо ово предавање да људима дамо аргументе зашто се даље требају борити", истакао је Марио Црнковић, предсједник Удружења "Грим тим".

Грађани Новог Града истичу да је Трговска гора само два километра удаљена од њихових кућа и стога је то велика опасност за становништво на овом простору.

Захвални су становници Новог Града властима Републике Српске и министарки Сребренки Голић на активностима које су досад предузели у вези с Трговском гором. Ипак кажу, није било довољно подршке надлежних са нивоа Босне и Херцеговине.