latinica  ћирилица
24/10/2018 |  15:51 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Требиње- Удружење "Нада" активно у борби против рака дојке

Чланице Удружења жена "Нада", из Требиња, организовале су презентацију и подјелу промотивног материјала да би указале на повећање броја жена обољелих од карцинома дојке.

Удружење "Нада" из Требиња, основано 2013. године, једино је у источној Херцеговини које окупља и пружа подршку женама које воде борбу с раком дојке, и тренутно има 130 чланица.

Предсједница овог удружења Ковиљка Комненовић каже да је њихов рад препознатљив, те да кроз активности окупљају и упозоравају жене, као и да организују превентивне прегледе.

У значај превентивних прегледа и раног откривања болести увјериле су се Деса Кнежевић и Славојка Фржовић. Захваљујући раној интеревнцији, обје су побиједиле рак прије 12 година.

Према тренутним статистикама, једна од осам жена обољеће од рака дојке, али и један од стотину мушкараца. Овај облик карцинома је на првом мјесту када је ријеч о обољевању жена од малигних болести.

Онколог Љубица Миљановић истакла је да је веома важан национални скрининг, гдје би жене на своју кућну адресу добиле позив на преглед.

Здравствене установе у Требињу настоје да одговоре на потребе и да пруже пацијенткињама што више савремених и стручних дијагностичких процедура. Из Градске управе најављена је подршка за набавку дигиталног мамографа, што ће знатно олакшати рану дијагностику, а све у циљу да се болест спријечи или открије и заустави на вријеме.