latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:44 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Радојичић: Циљ до краја године усвојити стратегију развоја града

У бањалучкој Скупштини одборници су разматрали Нацрт стратегије развоја града до 2027. године. Акценти су стављени на повећање запослености и стандарда грађана, увођење нових технологија, рјешавање комуналних проблема и позиционирање града као регионалног центра. Иначе, Британски "Индипендент" препоручио је град Бањалуку као пожељну туристичку дестинацију за наредну годину.

У Стратегији развоја Бањалуке дефинисана су четири стратешка циља; Успостављање повољног пословног окружења, са јаком привредом, растом инвестиција и смањењем стопе незапослености за најмање десет одсто, успостављање концепта "паметног града", дигитализовањем и унапређењем информационо - комуникационих технологија, успостављање концепта "зелени град", чији је циљ еколошки одржив, комунално опремљен, енергетски ефикасан и безбједан град и позиционирање Бањалуке као препознатљивог регионалног образовног, здравственог, културног и спортског центра.

Само у прве три године, до 2022. године, у 207 пројеката за остварење ових циљева, планирано је улагање 338 милиона КМ, како из буџета, тако и из екстерних извора.

"Ако говорите о индустријској зони, улагања раде инвеститори који купују локације да граде индустријске објекте. Ако градите магистрални путни правац, то су улагања републичких установа. Ако градите друге ствари то су предмети међународних донација и фондова", истиче Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Из опозиције признају да је документ добар, али кажу да га неће подржати, јер не вјерују да је план остварив.

"Стратешки циљеви који се тамо појављују, сигурно су циљеви који би се требали остварити, то су они које ми слушамо од исте градске власти већ годинама и апсолутно ништа није урађено да грађани осјете ефекат наведеног", истакла је Мирна Савић Бањац, одборник НДП-а у Скупштине града Бањалука.

Из Градске управе одговарају да већ праве акционе планове, а планирано је, кажу, више стотина пројеката.

Због тога, примједбе да је ријеч тек о списку жеља, одбацују као неосноване.

"Сматрам да су ово насушне потребе грађана Бањалуке, поготово што се конципирају три битне потребе - енергетске ефикасности, која је већ у фази реализације, друга је када је у питању водоснабдијевање на територији града и трећа, пречишћивачи отпадних вода", појашњава Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Након усвајања, Нацрт стратегије иде у јавну расправу, а њено усвајање, у форми приједлога, очекује се до краја године.