latinica  ћирилица
24/10/2018 |  19:33 ⇒ 25/10/2018 | 08:26 | Аутор: РТРС

На 27. годишњицу Скупштине, Ствараоци Српске позвали на јединство

На данашњи дан 1991. године у Сарајеву је основана Скупштина српског народа у БиХ, као одговор на прегласавање српских посланика у скупштини тадашње Републике БиХ и услов опстанка Срба с ове стране Дрине. Учесници историјске сједнице, данас окупљени у Асоцијацију "Ствараоци Републике Српске", у Палама су одржали скупштину и изгласали Декларацију о српском националном јединству, послије избора 2018. године.

"Констатујем да је Скупштина Српског народа у Босни и Херцеговини усвојила Декларацију о проглашењу Републике Српског народа Босне и Херцеговине", рекао је тада Момчило Крајишник, први предсједник Скупштине српског народа у БиХ.

Био је ово изнуђени одговор 84 српска посланика, прегласаних претходно од стране бројнијег хрватско-муслиманског блока који је, не питајући за цијену и не уважавајући другачије мишљење, одвојио Босну и Херцеговину од југословенске заједнице.

Истог дана када је и формирана, Скупштина српског народа донијела је одлуку о расписивању и провођењу плебисцита за останак у заједничкој држави Југославији, а не у оквиру самосталне, унитарне БиХ.

Плебисцитарна воља Срба из новембра исте године није испоштована, па је на Светог Стефана 1992. године, проглашена Република српског народа.

Тај историјски чин означио је рађање новог субјекта који је по међународном праву, имао све државотворне елементе- територију, становништво и организовану власт. А од 28. фебруара и свој Устав!

"Ми смо направили колосално дјело, није претенциозно, и на њега сви ми морамо бити поносни. Оно не припада појединцу, иако се врло често приписује појединцу или групи, него једном народу, једној генерацији", истиче Крајишник.

Српски одговор на сепаратистичке тежње муслимана и Хрвата и све веће тензије које су владале у Сарајеву, иницирале су мартовско измјештање сједишта Скупштине у Пале. И док је цивилна компонента власти и у наметнутом рату наставила своју уставотворну дјелатност, војна је бранила армиране темеље Републике српског народа, чинећи је постојном.

И једни и други - јединствено зарад слободе народа и идеала, касније названог Република Српска. А управо тог
јединства данас међу српским политичарима и народом, мањка.

"Морамо се сложити. Не могу да схватим да предсједник државе Републике Српске позива неког лидера странке, а он неће да дође. У којој то земљи господо има?", запитао се Божидар Вучуревић, предсједник Сабора Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" и посланик првог сазива Скупштине српског народа у БиХ.

Управо зарад националног јединства и слоге, Ствараоци су изгласали још једну Декларацију! У њој је централна улога опет додијељена Републици Српској.

Српска треба да буде највећа вриједност сваког политичара. И далеко изнад појединачних интереса. И зато, наводе у Декларацији Ствараоци, за останак Српске одговорне су све странке које у власти учествују - понајвише СДС који је као национални покрет имао пресудну улогу у стварању Републике, и СНСД којем народ већ деценију препушта одговорност да чува Српску.

Члан Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" и посланик првог сазива Скупштине српског народа у БиХ, Драгољуб Мићић критички се осврће и на, како каже, узрок раскола у политици.

"Проклете паре! Ако новац повучемо из политике, среброљупци и мешетари ће отићи из политике и остаће родољуби и патриоте који неће тражити паре, јер ће бити задовољни да буду представници свог народа", категоричан је Мичић.

Ако су као представници свог народа, посланици првог сазива Скупштине, успјели да измире четничке и партизанске синове, питају зашто се српски политичари не измире данас, зарад истог интереса!? Зарад Републике Српске, коју су у тешким временима стварали и као завјет је насљедницима на чување оставили!?