latinica  ћирилица
24/10/2018 |  22:26 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Требиње: Отворен Међународни фестивал анимираног филма

У Културном центру у Требињу вечерас је отворен Међународни фестивал анимираног филма, а у такмичарском дијелу прве вечери биће приказано десет филмова.
Требиње - Фестивал анимираног филма - Фото: СРНА
Требиње - Фестивал анимираног филмаФото: СРНА

Уредник умјетничког програма Културног центра Миљан Вуковић рекао је да је грађанима Требиња, а посебно популацији која тражи садржаје који нису комерцијални, недостајало анимираних филмова.

"Биоскоп у граду функционише веома добро и свакодневно имамо по двије пројекције, а оно што нам је недостајало су анимирани филмови који су у Требињу приказани први пут", рекао је Вуковић.

Он је нагласио да је Културни центар и град Требиње понудило помоћ организаторима Фестивала Асоцијацији за визуелне умјетности "Феникс арт" из Бањалуке у реализацији овог фестивала.

"Ми смо понудили помоћ у тренутку када нису знали да ли ће фестивал бити одржан, а у знак захвалности смо добили такмичарски и свечани програм", рекао је Вуковић.

Координатор Фестивала анимираног филма Саша Пешикан рекао је да ће прве вечери публици бити представљена најбоља остварења са претходних фестивала.

"Сљедеће четири вечери имаћемо такмичарски програм. То су већином анимирани филмови намијењени старијој публици, с тим да ни најмлађи свакако нису заборављени", рекао је Пешикан.

Од 517 анимираних филмова из 39 земаља, селекциона комисија Фестивала одабрала је 48 анимираних и 13 у дјечијих филмова.

Анимирани филмови за дјецу на програму су у четвртак од 12.00 часова у биоскопској сали Културног центра Требиње, а такмичарски програм почиње у 20.00 часова.

Улаз на све пројекције је бесплатан.

Једанаести Фестивал анимираног филма истовремено се одржава и у Бањалуци, а трајаће до петка, 26. октобра.

Фестивал је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске.