latinica  ћирилица
26/10/2018 |  08:04 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Неизвјесна судбина за преко 100 миграната на ГП Маљевац

На граничном прелазу Маљевац код Велике Кладуше и даље се налази око 120 илегалних миграната који желе да пређу из БиХ у Хрватску, али је ситуација мирна, за разлику од протеклих дана, изјавила је портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић.
ГП Маљевац - Фото: РТРС
ГП МаљевацФото: РТРС

Како јавља извјештач РТРС-а, припадници граничне полиције чекају од надлежних органа да им јаве која ће локација бити одређена за смјештање миграната са граничног прелаза. Измјештање ће бити извршено уз помоћ пропадника МУП-а Унско-санског кантона. С обзиром на то да мигранти нису сагласни са идејом се измјесте са ове локације, буде ли проблема, полиција је спремна употријебити силу.

Из Бихаћа је јутрос у Сарајево, односно у мигрантски центар Ушивак, враћено 55 илегалних миграната који су дошли аутобусима и возом, изјавила је Срни портпарол МУП-а Унско-санског кантона Снежана Галић.
Галићева је истакла да већ трећи дан, у договору са Министарством безбједности БиХ, МУП Унско-санског кантона онемогућава улазак илегалним мигрантима на подручје овог кантона како би био смањен мигрантски притисак на Бихаћ и кантон.

"Све илегалне мигранте који долазе јавним превозом, било возом или аутобусом, враћамо у центар `Ушивак` код Сарајева. У Бихаћу нема апсолутно никаквог смјештаја за мигранте, а онај привремени у Ђачком дому тотално је неуслован, без прозора и врата, и прокишњава", рекла је Галићева.

Портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић је рекла да су мигранти ноћ провели на отвореном, иако је хладно, те да је ноћас и јутрос било мирно, односно да није било инцидената.

"Очекујемо од надлежних органа да буде одређен прихватни центар који ће имати капацитете да прихвати ове људе. Оног тренутка када Гранична полиција буде имала информацију гдје они могу бити смјештени, они ће са ове локације бити премјештени у сарадњи са припадницима МУП-а Унско-санског кантона", истакла је Дујковићева.

Према њеним ријечима, гранични прелаз још није отворен за саобраћај јер то још није одобрио МУП Хрватске, а што се тиче БиХ, Гранична полиција је још јуче ујутро навела да је безбједносно стање задовољавајуће и да нема сметњи да се саобраћај одвија и преко овог граничног прелаза.

"На саобраћајници која води од Велике Кладуше до граничног прелаза нема миграната. Они су на локалитету који је одвојен од саобраћајнице", истакла је Дујковићева.

Она је рекла да су са хрватске стране граничног прелаза све вријеме присутни службеници МУП-а Хрватске и да је постављена заштитна ограда.

Данас би аутобусима требало да буду пребачени у нови прихватни центар у просторима бивше творнице фрижидера БИРА у Бихаћу, о чијем је оспособљавању јуче расправљало Предсједништво БиХ и Оперативни штаб за питања миграција.

Овај објекат налази се изван градског средишта и у потпуности је ограђен, што ће омогућити лакшу контолу кретања миграната. У постојећим творничким хангарима биће смјештени контејнери који ће омогућити смјештај миграната и у зимским условима.

Након што један дио миграната пређе у просторе бивше "Бире", биће упола мање оних који се сада налазе у згради Ђачког дома у насељу Борићи, у центру Бихаћа.

Због ситуације на граничном прелазу Маљевац, гдје мигранти стално покушавају да пређу на подручје Хрватске, биће додатно ангажовано 50 полицајаца како би помогли при заштити границе.

Гранична полиција БиХ је спремна да отвори ГП Маљевац, али Гранична полиција Хрватске није спремна за то.

Смјештајних капацитета у касарни "Ушивак" код Сарајева више нема.

Мигранте од границе Маљевац и даље дијеле кордони Граничне полиције БиХ и Хрватске и ограда.

Због мигрантске кризе, хрватска предсједница сматра да би требало да засједа Вијеће за националну безбједност те земље.

Саобраћај на граничном прелазу Велика Кладуша - Маљевац још је обустављен због окупљања миграната, а због техничких проблема тренутно је обустављен саобраћај теретних возила на граничном прелазу Изачић - Личко Петрово Село.