latinica  ћирилица
28/10/2018 |  16:12 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Мигранти са ГП Маљевац не могу у Биру?

Да су надлежни органи заказали на питању мигрантске кризе у БиХ свима је већ јасно. Миграната је све више, а одговорност се пребацује са институције на институцију.
ГП Маљевац - Фото: РТРС
ГП МаљевацФото: РТРС

Чини се да посао до краја не ради ни Међународна организација за миграције (ИОМ), пише Кликс. Према сазнањима овог портала, ИОМ је одбио пребацивање миграната, међу којима има и дјеце, са граничног прелаза Маљевац у нови прихватни центар Бира у Бихаћу.

Иако су представници ове организације јуче рекли да се све одвија према плану смјештања миграната, Кликс сазнаје да се мигрантима који ноћима спавају под отвореним небом близу ГП Маљевац не дозвољава премјештање у миграциони центар у Бихаћу.

Наиме, током активности на ГП Маљевац недалеко од Велике Кладуше од 24. до 27. октобра, службеници Граничне полиције БиХ више пута су контактирали руководиоце ИОМ-а са молбом да се више од стотину миграната, међу којима су десетине дјеце, пребаце у нови прихватни центар у бившој фабрици Бира у Бихаћу или на било коју другу локацију гдје постоји адекватан смјештај. Као одговор, добили су одбијеницу.

- ИОМ је одбио да смјести те људе и дјецу, иако је било довољно капацитета да се то заврши - сазнаје овај портал незванично у ГП БиХ.

С друге стране, у Међународној организацији за миграције влада потпуно другачије мишљење. Координатор ИОМ-а за западни Балкан Петер ван дер Ауверерт рекао је да је мигрантским породицама које тренутно бораве на граничном пријелазу Маљевац у Великој Кладуши понуђена опција да буду премјештене у новоотворени мигрантски центар у некадашњој бихаћкој фабрици Бира.

Кликс пише да се до петка послијеподне нико из ИОМ-а није појавио међу мигрантима, иако су кружиле информације да су они на терену, те да су се тек након медијског притиска два волонтера ове организације појавила у близини граничног прелаза, али да нису ушли међу мигранте и понудили им храну и воду.

Аувертер је јуче у Бихаћу рекао  да власт мора да одлучи шта ће са мигрантима код граничног прелаза, те да је ИОМ био с њима 24 часа дневно.

Подсјећамо, на обилазници код граничног прелаза Маљевац код Велике Кладуше налази се око 200 илегалних миграната који желе да пређу из БиХ у Хрватску, а прелаз је и даље затворен за саобраћај.