latinica  ћирилица
29/10/2018 |  16:24 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Створени услови за отварање прелаза Велика Кладуша-Маљевац

На обилазници око Велике Кладуше, ван подручја граничног прелаза Велика Кладуша-Маљевац још се налази око 200 држављана високог миграционог ризика који не желе добровољно напустити локалитет на којем су поставили импровизоване шаторе, али је стање на овом подручју мирно и под контролом Граничне полиције БиХ.
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ)

Став Граничне полиције је да се прелаз може отворити јер су од 25. октобра створени услови за безбједно кретање људи и возила путем Велика Кладуша-Маљевац-Хрватска, али да ова полицијска агенција не може самостално донијети такву одлуку, саопштено је из ове службе.

Од 24. октобра када је нешто већа група миграната покушала насилно доћи до граничног прелаза, није евидентиран инцидент између службеника Граничне полиције БиХ и миграната, међу којима има жена и дјеце.

У саопштењу се наводи да су припадници Граничне полиције БиХ урадили све у својој надлежности онемогућивши даље угрожавање људи и имовине на подручју граничног прелаза, покушаје насилног преласка на самом прелазу и илегалне преласке на зеленој граници у непосредној близини, а исте активности реализују се и у овом тренутку.

Из ове агенције напомињу да послови очувања и успостављање нарушеног јавног рада и мира, контроле јавних скупова, окупљања и кретања грађана ван подручја граничних прелаза нису у надлежности Граничне полиције, него ентитетских и кантоналних министарстава унутрашњих послова /МУП/.

Гранична полиција БиХ наводи да је у више наврата контактирала МУП Унско–санског кантона с циљем измјештања миграната с наведене локације и понудила асистенцију и подршку у складу са својим могућностима.

За разлику од колега из Хрватске чија Управа за границу располаже са 6.500 службеника и која у сваком моменту на располагању има специјалне јединице хрватског МУП-а, припадници Граничне полиције БиХ, која броји мање од 2.000 људи, нису имали адекватну подршку колега из БиХ ни у ситуацији у којој је 250 миграната у сриједу, 24. октобра, покушало насилно прећи у Хрватску.

"Припадници МУП-а Унско-санског кантона још нису предузели мјере на измјештању миграната, нити су нас информисали о даљем поступању с циљем рјешавања ситуације. У међувремену је евидентиран мирни протест привредника Велике Кладуше, који због затвореног прелаза трпе финансијске губитке, а евидентирана су и вишечасовна задржавања на граничном прелазу Изачић", наводи се у саопштењу.

Гранична полиција БиХ тражила је од надлежног Оперативног штаба за питање илегалних миграција у БиХ ванредну сједницу због актуелне ситуације у близини граничног прелаза Велика Кладуша-Маљевац, истичући да су претходно у неколико наврата од надлежних органа тражили смјештај за мигранте на подручју Унско-санског кантона и да до данас нису добили одговор.

Гранични прелаз Велика Кладуша-Маљевац је од 24. октобра затворен за саобраћај одлуком надлежних органа Хрватске због негативне процјене безбједносне ситуације на том прелазу и околини.