latinica  ћирилица
06/11/2018 |  08:06 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Почиње Осми фестивал науке у Бањалуци

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић данас ће у Бањалуци отворити Осми фестивал науке који ће окупити 30 излагача из Републике Српске и региона.
Фестивал науке - Фото: РТРС
Фестивал наукеФото: РТРС

Посјетиоце очекује садржајан програм који је прилагођен, прије свега, најмлађима, а обухвата презентације, радионице, те научне експерименте из физике, хемије и других научних области, саопштено је из ресорног министарства.

Шеранић је рекао Срни да је циљ Фестивала да на занимљив и разумљив начин науку и нека од научних достигнућа представи најмлађима, те основцима и средњошколцима, али и свим другим посјетиоцима.

Он је навео да је неформална тема овогодишњег Фестивала науке изазови у производњи хране.

"Циљ нам је да посјетиоцима, а нарочито најмлађима, покажемо шта је и како настаје храна, тако да ћемо имати занимљиве презентације како расте хљеб, како изгледају орхидеје и кромпир из епрувете и слично", рекао је Шеранић.

Он је истакао да је највећи дио садржаја Фестивала интерактиван и визуелно примамљив, те живописан и занимљив, те да ће научни експерименти бити из хемије, физике, математике, који ће показати да је наука свуда око нас.

Према његовим ријечима, за љубитеље звијезда и небеских тијела садржајно се побринуо Центар за промоцију науке из Београда, са покретним планетаријумом у којем се пројектују слике звјезданог неба и небројених спектакуларних објеката које можемо посматрати у универзуму.

"На овај начин дјеца се упознају са науком и овај интерактиван програм подстиче дјецу да дискутују и да развијају критичко мишљење", рекао је Шеранић.

Стручни сарадник у Конфуцијевом институту Универзитета у Бањалуци Биљана Бадњар изразила је задовољство што ће ове године Институт бити у прилици да својим учешћем допринесе и обогати програм Фестивала науке.

"Тема овогодишњег издања фестивала је производња хране, те ћемо приказати како изгледа чајна церемонија, која је неизоставни дио традиционалне кинеске културе, као и предсавити различите врсте чаја и дејства које имају на здравље људи", рекла је Срни Бадњарева.

Она је додала да ће посјетиоци моћи да уживају и у другим елементима традиционалне кинеске културе у маштовито осмишљеним едукативним и интерактивним радионицама, гдје ће имати прилику да пишу кинеске знакове и израђују разне облике од папира.

Отварање Фестивала заказано је за 10.00 часова у Дому омладине.