latinica  ћирилица
06/11/2018 |  10:50 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

"Трезор судњег дана" у норвешким планинама

У великом складишту биљних сјемена "Свалбард", у норвешким планинама, чувају се узорци који могу да обнове неку врсту у случају њеног нестанка.
Складиште биљних сјемена "Свалбард" у Норвешкој (Фото: stevekingphoto.com) -
Складиште биљних сјемена "Свалбард" у Норвешкој (Фото: stevekingphoto.com)

Сам "трезор" улази 130 метара у ледене планине Норвешке, а ријеч је о "банци" сјемена која може да, у случају неког апокалиптичног догађаја, обнови готово све познате усјеве на Земљи.

Складиште је изграђено у леденим површинама и ради већ више од шест година, мада га и даље третирају као тајни пројекат.

У складишту се налази више од 500.000 узорака усјева.

Сви донатори су више-мање познати филантропи и заговорници депопулације земље - највећа елита.

Новац и сјемена дају, између осталих, "Бил Гејтс фондација", "Фонд Рокфелер", "Монсанто" и "Сyнгента", који су се одлучили да инвестирају у овај пројекат.

Само "Бил Гејтс фондација" уложила је око 30 милиона долара.

Складиште биљних сјемена "Свалбард" у Норвешкој (Фото: New York Times)

Неки часописи писали су у почетку да је "банка сјемена" повезана са најавама апокалипсе. Али, разлози су много рационалнији.

Кери Фовлер, некадашњи извршни директор компаније "Глобал кроп диверзити траст", која је помагала у стварању складишта "Свалбард", објашњава да је циљ овог система да сачува разноврсност култура у подручјима погођеним ратом и немирима.

Такозвани трезор за судњи дан у власништву је Норвешке, међутим, влада те земље нема приступ садржају депозита, који се чува у комори са строго одржаваном температуром од минус 18 степени Целзијуса.

Сјемена су једини материјал похрањен у кутијама и нису подијељена или угрожена на било који начин.

Свака јединица је строго изолована и одржавана је ексклузивно за приступ националним власницима рачуна, наводи британски "Гардијан".

Норвешка, како се тврди, пружа услуге за добробит цијеле планете омогућавајући да, у случају неке катастрофе, специфичне вирусне болести, суше или нуклеарног рата, буду сачувана сјемена за обнављање оних биљних врста значајних за људску исхрану.

Задатак "Свалбарда" је да одржава гене сјемена и популације човјечанства, која ће до 2100. године достићи 11 милијарди људи.